PUTIN: Objasnio sam Trampu u dve reči incident sa ukraijnskim brodovima u Crnom moru! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

ruski predsednika posle samita G20

PUTIN: Objasnio sam Trampu u dve reči incident sa ukraijnskim brodovima u Crnom moru! (VIDEO)

Planeta -

Potrebno je da Rusija i SAD vode dijalog o svim složenim temama, uključujući Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa i Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja 3. To je važno i za druge zemlje, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Na konferenciji za novinare u okviru samita G20 u Buenos Ajresu Putin je istakao da mu je žao što ne uspeva da održi sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u punom formatu, konstatovavši da je takav sastanak odavno potreban.

Ruski predsednik je istakao da je sa šefom Bele kuće porazgovarao tokom usputnog susreta i da je u dve reči odgovorio na njegova pitanja o incidentu u Kerčkom moreuzu.

„Ipak, mi smo, kako se to kaže, usput – tamo svi jedni s drugima tako komuniciraju – porazgovarali. U dve reči sam odgovorio na njegova pitanja o incidentu u Crnom moru. On ima svoj stav o tim pitanjima i problemima, ja svoj. Svako je ostao pri svom mišljenju, ali u svakom slučaju ja sam ga informisao o svom viđenju tog incidenta“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da se nada da će sastanak s američkim kolegom biti održan kada američka strana bude spremna za to. Tri ukrajinska vojna broda su 25. novembra povredila rusku državnu granicu, ploveći iz Crnog mora u Kerčki moreuz.

Brodovi su nekoiko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na legalne zahteve ruskih graničara. Brodovi su potom zadržani, a svi članovi posade među kojima su bili i pripadnici Službe za bezbednost Ukrajine su uhapšeni.

Američki predsednik je dan pred početak samita G20, na kojem je trebalo da se sastane s ruskim predsednikom u punom formatu, otkazao taj susret zbog, kako je naveo, incidenta u Kerčkom moreuzu.

Putin je, takođe, rekao da ne veruje da je Tramp otkazao sastanak s njim zbog nekih strahovanja, jer je američki predsednik „odrastao i iskusan čovek“. Komentarišući završnu deklaraciju lidera G20, Putin je ocenio da ona ima uopšteni karakter, „okrugli“, ali da je važno da ona postoji.

Prema njegovim rečima, sporovi u vezi s nizom elemenata završnog saopštenja G20 su postojali, uključujući pitanja migracione krize i trgovine.

Ruski predsednik je podsetio da završni dokument nedavno održanog samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje nije ni bio usvojen.

„Ovde do toga nije došlo, naprotiv, završni dokument je usaglašen“, naveo je Putin i dodao da smatra da su organizatori iz Argentine učinili sve što mogu da taj dokument bude objavljen i da ga potpišu svi učesnici skupa.

Prema Putinovom mišljenju, završni dokument susreta je veoma važan jer ukazuje na najvažnije probleme kojima se bavi G20 i pravce kojima zemlje treba da idu kako bi rešile postavljene zadatke.

„Smatram da je to ipak pozitivan rezultat“, zaključio je Putin.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track