Najnovije vesti

NAPRAVIO GMO BEBE I NESTAO: Niko ne zna gde je kineski genetičar koji je šokirao svet! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

nije u pritvoru

NAPRAVIO GMO BEBE I NESTAO: Niko ne zna gde je kineski genetičar koji je šokirao svet! (VIDEO)

Planeta

Prema pisanju kineskih medija, već nekoliko dana javnosti nije poznato gde se nalazi genetičar He Điankuej koji je navodno stvorio prve genetski modifikovane bebe, javlja Sajens Alert.

Neki lokalni mediji tvrde da je u kućnom pritvoru na univerzitetu u Šenženu. He Đankuej radi na tom univerzitetu, ali je ranije objavljeno kako je on na odmoru od februara ove godine.

Univerzitet je demantovao navode o kućnom pritvoru. “Nemojte da verjete svemu što piše, proverite sa zvaničnim izvorima“, izjavili su sa univerziteta za Saut Čajna Morning Post.

Ali, genetičara niko nije video od srede prošle nedelje kada je prisustvovao konferenciji o genetici u Hongkongu.

Podsećamo, pre nekoliko dana svetom je odjeknula vijest da je on, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritome se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi naučnici kažu da je tek u početnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije dobra za testiranje na ljudima.

Nedugo nakon što su informacije o njegovom eksperimentu objavljene, širom sveta se unutar naučne zajednice povela ozbiljna diskusija o etičkim principima koji stoje iza projekta takvog tipa. Mnogi genetičari se dvoume da li je procedura sigurna za embrion i hoće li imati kobne posledice po dete u budućnosti ako se primeni u njegovom ranom stadijumu razvoja.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: YT Screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...