NEPREKIDNA MISA SPREČAVA DEPORTACIJU IZ HOLANDIJE: Zbog ovog postupka su i ateisti krenuli u crkvu (VIDEO)
Foto: EPA

humano

NEPREKIDNA MISA SPREČAVA DEPORTACIJU IZ HOLANDIJE: Zbog ovog postupka su i ateisti krenuli u crkvu (VIDEO)

Planeta -

Već gotovo mesec i po dana u protestantskoj crkvi u Hagu traje neprekidno, danonoćno bogoslužje da bi se sprečio ulazak holandske policije i deportacija jermnske porodice koja se sklonila u crkvu pošto joj je odbijen politički azil.

Kako javljaju agencije, u danonoćnom bogosluženju u haškoj crkvi Betel učestvue više od sto sveštenika raznih denominacija iz više zemalja. Oni koriste holandski zakon koji sprečava vlasti da intervenišu na mestu na kom se vrši verska služba.

Jermenska porodica Tamrazjan pronašla je spas u svojevrsnoj rupi u zakonu nakon što je napustila domovinu 2009. godine zbog političkog aktivizma glave porodice koja poslednje tri godine živi u obližnjem Katvijku. Ali prošlog septembra porodica je obaveštena kako je izdat nalog za njihovu deportaciju pa je 21-godišnja članica porodice Hajarpi Tamrazjan objavila video snimak u kojem poziva holandske političare da im se odobri politički azil.

"Ove nedelje bi trebali da nas proteraju iz Holandje posle dvet godina. U ime svog brata i sestre molim vas za pomoć", navela je Hajarpi u snimci objavljenoj na društvenim mrežama.

Nakon što je porodica saznala kako im preti deportacija sklonili su se u prostorije Reformske crkve u Katvijku, poručivši da se više ne osećaju sigurnima u centru za azilante.

Iz crkve su poručili kako su sklonili porodicu zbog velikih šansi da će glava porodice posle povratka u Jermeniju biti ubijen, dok kao drugi razlog gostoprimstva navode činjenicu da je porodica već devet godina u Holandiji, u kojoj se osećaju kao kod kuće.

Zbog opasnosti od deportacije crkvi u Katvijku je u pomoć priskočila druga protestantska crkva, Behel iz Haga, čiji je pastor Aksel Vajk porodici ponudio smeštaj. Nakon što su prihvatili po poziv dovitljivi pastor započeo je sa kontinuiranim 24-satnim služenjem svete mise dok se ne reši pitanje azila za Tamrazjanove.

Crkva u Hagu zbog svojeg čina svakodnevno dobija poruke podrške, a članovi na društvenim mrežama objavljuju fotografije i snimke mise koja bez prekida traje od 26. oktobra kako bi podigli svest javnosti o problemu koji je snašao jermensku porodicu.

U međuvremenu su tu akciju podržali brojni Holanđani, pa čak i ateisti koji izražavaju podršku porodicu dolaskom na neprekidnu misu. "Zasad se za oltarom i propovedaonicom smenilo više od 450 sveštenika različitih denominacija koji se menjaju prema prethodnom dogovoru", kazao je pastor Vajk, dodajući kako poslednjih dana službu u crkvi obavljaju sveštenici iz Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Porodica Tamrazjan, koju čine otac i majka i njihovo troje dece starosti 21, 19 i 14 godina, napustili su Jerrmeniju nakon što je glava porodice primila pretnje smrću zbog političkog aktivizma u zemlji u kojoj su političke slobode tek mrtvo slovo na papiru.

Kurir.rs/T portal.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track