AMERIČKA VOJNA FIRMA ODALA OSETLJIVE INFORMACIJE: Preko oglasa traže ljude za TAJNE OPERACIJE u Ukrajini!
Foto: EPA

peh

AMERIČKA VOJNA FIRMA ODALA OSETLJIVE INFORMACIJE: Preko oglasa traže ljude za TAJNE OPERACIJE u Ukrajini!

Planeta -

Američka vojna kompanija "Mišn esenšel" (Mission Essential) na internet stranici LinkedIn traži stručnjake za tajne operacije u Ukrajini.

Portal Saut Front (South Front) pronašao je neverovatnu javnu ponudu za posao koji nudi ova firma, a pritom u oglasu otkriva i potencijalno osetljive informacije.

foto: Printscreen LinkedIn/South Front

Spominje se konkurs za "klasifikovane operazije suzdržavanja", to jest tajne vojne operacije u Ukrajini. Oglas je objavljen pre nekoliko nedelja, dve nedelje pre incidenta u Kerčkom moreuzu i pokušaja tri ukrajinska ratna broda da se probiju u Azovsko more i ruske teritorijalne vode, zbog čega je ruska Obalska straža pucala na njih i zarobila i brodove i posade.

Kompanija “Mišne esenšel” radi za američku vladu i specijalizovna je za obaveštajne i vojne usluge. Počela je s radom kao vodeći pružalac usluga prevoda i interpretacije američke vlade.

Ovim oglasom ta firma je odala na LinkedInu podatke o upotrebi američkih vojnih snaga u ratnim zonama Ukrajine. Greška ili ne, ovo je još jedan ključni dokaz koji opovrgava dugogodišnje tvrdnje Vašingtona da Sjedinjene Države nisu direktno uključene u sukob u Ukrajini.

Javno objavljivanje oglasa za regrutaciju ljudi za tajne američke operacije specijalnih snaga u Ukrajini su znak da se aktivne i trajne napetosti s Rusijom povećavaju.

Dok evropski mediji najvećim delom i dalje krive Rusiju za sve veće napetosti između Moskve i Kijeva, ovaj deo mozaika pokazuje da to nije tako. Štaviše, u transatlantskom sistemu postoje pokretačke sile koje se oslanjaju na stalno provociranje Rusije, dok Moskvu istovremeno optužuju za sve što se događa na istoku Evrope i Ukrajini.

Istina, može da se kaže da u oglasu stoji da se traže "lingvistički kandidati koji govore ukrajinski kako bi pružali usluge tumača stranih jezika i usluge prevođenja kako bi podržali klasifikovane vanredne operacije američke vojske u Ukrajini". Ali, šta znači podrška tajnim američkim operacijama u Ukrajini i čemu poznavanje isključivo ukrajinskog jezika, ako su možda bolji izbor poznavaoci ruskog, koji razumeju i njime se služe, naravno, ako žele, gotovo svi Ukrajinci?

Osim toga, zvanično je mesto rada Nikolajevka, lučki grad u Ukrajini, u srcu govornog ruskog područja. Tamo je trenutno u izgradnji američka "logistička" pomorska baza. Oglas takođe zahteva od kandidata da mogu da se uklope u lokalnu kulturu i običaje "kako bi bili sposobni da neprimetno komuniciraju s lokalnim stanovništvom". To jednostavno znači da tumač mora da bude u stanju da sakrije činjenicu da on nije ukrajinski građanin, navodi portal.

Ne iznenađuje da kandidat mora da bude sposoban da služi u borbenoj zoni "ako bude potrebno" i da može "da živi, radi i putuje u teškim uslovima, uključujući život i rad u privremenim objektima, kako diktira zadatak".

S obzirom na ponovljene tvrdnje američkog rukovodstva da SAD nisu uključene u sukob u Ukrajini, objavljivanje konkursa se može smatrati operativnim neuspehom misije ove kompanije. Većina drugih slobodnih radnih mesta koje je objavila ta kompanija su za analitičare i razna lingvistička i projektna mesta u različitim vojnim objektima u Sjedinjenim Državama.

Moguće je da su ovi stručnjaci traženi da stručnjaci pomognu američkom vojnom osoblju razmeštenom u blizini "borbenih zona" u Ukrajini i, kako se očekivalo, već od 16. novembra u području Azovskog mora.

Kurir.rs/South Front/Logično.com

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track