PAD TEREZE MEJ ODLAŽE BREGZIT: Ministar pravde ne veruje da će Velika Britanija izaći iz EU
Dejvid Gok, Foto: EPA

posledica

PAD TEREZE MEJ ODLAŽE BREGZIT: Ministar pravde ne veruje da će Velika Britanija izaći iz EU

Planeta -

Britanski ministar pravde Dejvid Gok izjavio je danas da bi Britanija morala da odloži svoje istupanje iz Evropske unije, ako poslanici Konzervativne partije izglasaju nepoverenje u rukovodstvo premijerke Tereze Mej.

"Kad je reč o pregovaranju o bilo kom tipu aranžmana sa EU, mislim da je neminovno da, ako ona izgubi na glasanju večeras, aktiviranje Člana 50 odloži", rekao je Gok Bi-Bi-Si radiju. Ministar je naveo da ne veruje da će Britanija napustiti EU 29. marta naredne godine. Poslanici Konzervativne partije pokrenuli su glasanje o nepoverenju u rukovodstvo Tereze Mej, u trenutku kada je planirani razlaz Britanije od Evropske unije zapao u haos, a glasanje su najavili za večeras, navodi Rojters.

Grejem Brejdi, predsednik takozvanog Komiteta 1922 Konzervativne partije, izjavio je da je premašen prag potreban za pokretanje glasanja o nepoverenju. Glasanje će biti održano između 18.00 i 20.00 sati, u Donjem domu britanskog parlamenta, a saopštenje o ishodu biće objavljeno u najkraćem roku po završetku glasanja, rekao je Brejdi. Prema njegovim rečima, Mej nije iznenađena pokretanjem glasanja o nepoverenju i želi da se to brzo obavi. Na pitanje kako je Mej reagovala kada ju je pozvao sinoć i najavio joj glasanje o nepoverenju, Brejdi je Bi-Bi-Si radiju rekao da je "zvučala poslovno i nestrpljivo da se sve što brže odvije". "Sa mog stanovišta, jasno je da je to u interesu zemlje, kao i vlade i Konzervativne partije", zaključio je predsednik Komiteta Konzervativne partije koji organizuje glasanje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track