SUKOB RUSIJE I AMERIKE SE SELI I U SVEMIR: Amerikanci bi sami, a Rusija već dobija ponude od Kine!
Foto: Profimedia

budućnost MKS

SUKOB RUSIJE I AMERIKE SE SELI I U SVEMIR: Amerikanci bi sami, a Rusija već dobija ponude od Kine!

Planeta -

Rusija želi da nastavi postojeće partnerstvo u svemiru koje ima sa Amerikancima, ali bi se mogla okrenuti Kini.

Američka administracija je, kako piše Njujork tajms, već predložila da do 2025. godine prestane podrška Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je trenutno najveći zajednički projekat dveju zemalja.

Umesto toga, americka svemirska agencija NASA ima planove za svoju kosmičku stanicu u orbiti oko Meseca sa koje bi se slala letelice na mesečevu površinu i testirala tehnologije za moguće misije na Mars.

"Njujork tajms" ukazuje da razgovori između Rusije i SAD na tu temu neće biti laki i dodaje da od pomoći svakako nije bio ni nedavni misteriozni incident. U avgustu je u zidu ruske kapsule "Sojuz", pošto je pristala uz svemirsku stanicu, bila otkrivena rupa kroz koju je isticao vazduh.

foto: Profimedia

Direktor Ruske kosmičke agencije Dmitrij Rogozin izjavio je tada da se radi o aktu sabotaže. Ruski mediji su spekulisali da su možda američki kosmonauti to učinili, što je NASA demantovala. Čak i ako se ta misterija ostavi po strani, nije jasno koliko još može da traje saradnja u svemiru između SAD I Rusije, u trenutno neprijateljskoj atmosferi koja okružuje njihove odnose.

Rogozin je izjavio da Rusija želi da sa SAD i njihovim saveznicima nastavi zajedničke letove u kosmos i smatra njihovi svemirski programi treba da budu povezani kao simbol koegzistencije i korišćenja nauke u miroljubive svrhe.

foto: AP / Roscosmos

Prema njegovim rečima, bilo bi pogrešno ulaziti u rizične kosmičke poduhvate bez Rusije, pošto bi ruska tehnika u svemiru mogla da bude vrsta obezbeđenja i da posluži kao rezervni transportni sistem ako nešto na Mesecu krene naopako.

Analitičari smatraju da je motiv Moskve taj što nema novca za sopstvenu stanicu na Mesecu, jer je njen svemirski program tek nešto oko desetine američkog.

Rogozin, međutim, kaže da, ako se ne dogovori nastavak rusko-američke saradnje u svemirskom programu, Rusija bi mogla da se okrene Kini ili Indiji za takvo partnerstvo.

foto: Reuters / Sergei Karpukhin

"Kina nudi mnoge inicijative za saradnju, traži da im pomognemo u razvoju, iako su i sami već prilično napredovali", rekao je Rogozin i dodao da Kinezi predlažu izgradnju zajedničke svemirske stanice sa Rusijom. On je čak pomenuo ideju o svemirskoj stanici zemalja BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

Rogozin je u novembru naložio Ruskoj akademiji nauka da izradi studiju o mogućnosti sasmostalnog ruskog programa izgradnje beze na površini Meseca.

Direktor Instituta za svemirsku politiku u Moskvi, Ivan Mojsejev, međutim, kaže da bi za Rusiju izgradnja stanice na Mesecu bila prava fantastika, s obzirom na budžetska ograničenja. "Tehnički kapaciteti postoje, ali ne i finansijski", rekao je on.

foto: EPA / Yuri Kochetkov / Pool

Rogozin smatra da su odvojeni svemirski programi korak unazad.

"Bolje je i jeftinije da budemo zajedno. Političari će reći 'Idemo sami', ali politika se završava tamo gde počinje mišljenje ozbiljnog naučnika. To je ono što ću ja reći", kaže Rogozin i upozorava: "Ako SAD odluče da isključe Rusiju, a desi se neka vanredna situacija, ko će na nju odgovoriti?"

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track