U OVOM BRAZILSKOM GRADU DECU UBIJAJU SVAKI DAN: Brutalnost bandi, odsecanje glava i torture su u Fortalezi svakodnevica! Odrastanje znači preživeti!
Foto: Profimedia

nada se budi

U OVOM BRAZILSKOM GRADU DECU UBIJAJU SVAKI DAN: Brutalnost bandi, odsecanje glava i torture su u Fortalezi svakodnevica! Odrastanje znači preživeti!

Planeta -

Ženjo Hejnrik se zalagao se za mir na ulicama četvrti Granđe Bom Žađima (Grande Bom Jadima), dok nije ubijen pre dva meseca. Sada se portret ovog mladića, ubijenog kad je imao tek 18 godina, nalazi na velikom muralu prašnjave ulice u siromašnom delu brazilskog grada Fortaleza.

Stanovnici perifernih delova ovog grada navikli su na murale posvećene mladim ljudima koji su ubijeni. Odrasti ovde, prenosi Gardijan, znači doslovno preživeti u četvrti koja se smatra jednom od najsmrtonosnijih za mlade ljude.

414 mladih ubijeno za godinu dana

Tokom 2017. 414 mladih uzrasta od 10 do 19 godina ubijeno je u Fortalezi koja ima 2,6 miliona stanovnika, i time je postao grad s najviše ubistava mladih. Poslednjih godina nasilje se ubrzano povećava, a napadi postaju sve brutalniji i uključuju torture, dekapitaciju (odsecanje glave) i egzekucije koje se objavljuju na društvenim mrežama.

Međutim, istovremeno Fortaleza je postala i centar rastućeg pokreta čiji je cilj zaštita siromašnih, pretežno tamnoputih tinejdžera, koji čine najveći deo žrtava ovih ubistava.

Renato Rozeno koji se nalazi na čelu kampanje Cada Vida Importa (Svaki život je važan) ne sumnja da je moguće zaustaviti nasilje u ovoj državi. Ovaj poslanik stranke Socijalizam i sloboda već dve godine traži podršku vlade, međunarodnih agencija i lokalnih organizacija kako bi se stalo na kraj ubistvima mladih ljudi.

"Sramotno je i bolno živeti u gradu u kojem je svaki dan ubijeno jedno dete mlađe od 19 godina. Ali, 100 odsto smo sigurni da je ove smrti moguće sprečiti. Znamo ko su žrtve, znamo da su to uglavnom mladi tamnoputi momci koji žive u vrlo siromašnim četvrtima. Znamo i da su oni sinovi i ćerke vrlo mladih majki. Imamo sve informacije koje su nam potrebne”, kaže Rozeno.

Dok su se, kako kaže, u nekim gradovima menjali modeli za osiguravanje reda u gradovima, a investicije u urbanizam dovele do smanjenja stope ubistava, u Fortalezi se širila trgovina drogom, ratovi između četiri bande, ali i policijska i institucionalna brutalnost.

Filipinski model

“Brazil se nalazi u kritičnom trenutku”, kazao je, odnoseći se na predloge novog predsednika Brazila Žaira Bolsonara koji se zalaže za labavije zakone o oružju, imunitet za policajce koji počine ubistvo na dužnosti i snižavanje starosne granice za kriminalne prestupnike. Rozeno smatra da Brazilu preti scenarijo Filipina pod predsednikom Rodrigom Duerteom, čija se policija rešava kriminala ubijajući dilere i zavisnike.

Pre tri godine dogodio se masakr u kojem je vojna policija u Fortalezi ubila 11 ljudi, među kojima je bilo 9 mladih od 16 do 19 godina. Smatra se da je bila reč o osvetničkom napadu zbog ubistva jednog policijskog službenika.

Svakoj porodici neko je ubijen

U Granđe Bom Žađimu svako ima nekoga u porodici ko je ubijen ili kome se preko društvenih mreža pretilo. Ali, čak i socijalni radnici su šokirani eskalacijom ubistava devojčica koje se u Fortalezi ove godine povećalo za više od 400 odsto.

"Još uvek ne razumemo ovaj novi nivo brutalnosti”, kazao je Rožero Kosta, jedan od retkih koji slobodno šeta među teritorijima različitih uličnih bandi u Granđe Bom Žađimu. Kosta radi u organizaciji Obrana života koja nastoji da uključi mlade ljude u kulturne i edukativne aktivnosti. Smatra da država nema odgovor za rešavanje ovog problema, a da policija često ne poštuje ljudska prava i koristi nasilje.

Kurir.rs / Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track