OVAKO SEVERNA KOREJA ODAJE POČAST POKOJNOM VOĐI: Hiljade izašle na ulice, nije im ni sneg smetao! Svi se uputili na isto mesto! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

važan dan u toj zemlji

OVAKO SEVERNA KOREJA ODAJE POČAST POKOJNOM VOĐI: Hiljade izašle na ulice, nije im ni sneg smetao! Svi se uputili na isto mesto! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Severna Koreja obeležava sedmu godišnjicu smrti nekadašnjeg lidera Kim Džong-ila, a desetine hiljada građana po snegu su odale počast polaganjem cveća.

Svečano je bilo kod Velikog spomenika na brdu Mansu u centru Pjongjanga, gde se nalaze ogromne bronzane statue Kim Džong-ila i osnivača Severne Koreje, njegovog oca Kim Il-sunga.

Ovaj dan je za Severkorejce povod da obeleže i uspon njegovog sina Kim Džong-una na vlast. Obeležavanje godišnjice će, kako je predviđeno, biti nastavljeno danas širom zemlje.

Kim Džong-il bio je vođa Severne Koreje od 1994. do svoje smrti 2011. godine. Na vlasti je nasledio svog oca Kim Il-sunga, osnivača Severne Koreje koji je preminuo 1994.

Kim Džong-il i Kim Il-sung
Kim Džong-il i Kim Il-sungfoto: AP

Kao i u slučaju njegovog oca, i oko Kim Džong-ila je formiran jak kult ličnosti unutar Severne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovek bez premca.

Većina informacija o njemu je nedosledna i protivrečna, uglavnom zbog ćutljivosti vlasti u Severnoj Koreji koja odbija da da bilo kakve podatke o životu Kim Džong-ila. Na vlasti ga je nasledio najmlađi sin Kim Džong-un.

Kim Džong-il je posthumno proglašen Večnim Predsednikom Nacionalnog komiteta odbrane DNRK i Večnim Generalnim sekretarom Radničke partije Koreje, a postuhumno mu je dodeljen i čin generalisimusa, najviši u severnokorejskoj vojsci, koji je imao još jedino Kim Il-sung.

Jedina zvanična biografija Kim Džong-ila tvrdi da je rođen na planini Pektu u severnom delu Koreje 16. februara 1942. Međutim, u sovjetskoj evidenciji stoji da je rođen u sibirskom selu Vjatskoe, nedaleko od Habarovska i to 16. februara 1941.

foto: AP

Prema Hvang Džang-jopu, nekadašnjem visokom zvaničniku Severne Koreje koji je prebegao na južnu stranu, državna uprava je postala još centralizovanija nakon dolaska Kim Džong-ila na vlast nego što je bila u vreme njegovog oca.

Kako kaže Hvang, Kim Džong-il je lično određivao i najsitnije detalje u državnim poslovima, kao npr. veličinu kuća partijskih sekretara i dopremanje poklona njegovim podređenima.

foto: AP

Kim je još uvek bio malo dete kada se završio Drugi svetski rat. Njegov otac se vratio u Pjongjang u septembru 1945. godine, a sam Kim Džong-il došao je dva meseca kasnije na sovjetskom brodu koji je uplovio u luku Sonbong.

Kimov brat - Šura Kim se udavio u bazenu 1948. godine, međutim u gorepomenutom ruskom selu tvrde da se Šura udavio u bunaru i da je tamo sahranjen.

foto: AP

Njegova majka je umrla 1949. tokom trudnoće, godinu dana nakon što je Kim Džong-il pošao u školu. Kim je verovatno veći deo svog školovanja proveo u Kini, gde je poslat iz bezbednosnih razloga tokom Korejskog rata.

Maturirao je u Pjongjangu, a veruje se da je studirao na univerzitetu, gde je diplomirao 1964. godine i to političku ekonomiju. U to vreme, njegov otac se već učvrstio na vlasti kao Dragi Vođa.

Nakon što je diplomirao, 1964, Kim Džong-il je započeo svoju veću aktivnost u vladajućoj Radničkoj partiji Koreje. Vrlo brzo je napredovao kroz činove.

Do šestog kongresa partije u oktobru 1980, želja da preuzme partiju bila je ispunjena. Dobio je najviše pozicije u Politbirou, Vojnoj Komisiji i Sekretarijatu.

1982. godine uzima titulu "Dragi Vođa", a vlada počinje da gradi kult ličnosti. Već 1991. preuzima i vojsku.

foto: AP

Kim Il-sung preminuo je 1994. godine i Kim Džong-il je preuzeo kontrolu nad svim funkcijama i državnim aparatom. Iako je funkcija predsednika ostala upražnjena, čini se da je ukinuta u znak poštovanja prema Kim Il-sungu.

Što se tiče njegovog privatnog života poznato je da je imao nekoliko žena, kao i ljubavnicu sa kojom je takođe imao decu, a koja je pobegla u Južnu Koreju 2002. godine. Prema pisanju zapadnih medija preminula je od raka dve godine kasnije.

foto: AP

Bio je oženjen Kim Jang-suk, mada su živeli razdvojeno. Sa njom ima ćerku, Kim Sul-song koja je rođena 1974. godine.

Kim Džong-nam je najstariji sin iz braka sa Song Hje-rim rođen 1971. Sa partnerkom Ko Jang-hi je dobio dva sina Kim Džong-čuna 1981. godine i Kim Džong.una 1983. godine.

Sa njom je dobio i ćerku Kim Jo-džong, koja je njegovo najmlađe dete. Ona je uspela da se pozicionira kao desna ruka svog brata, sadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

foto: Reuters / Korea Summit Press /Pool

Priča se da je Kim Džong-il bio veliki ljubitelj filmova i da je posedovao više od 20.000 video-kaseta. Kim je to negirao međutim 1978. po njegovom naređenju otet je južnokorejski režiser Šin Sang-ok i njegova žena, glumica Čoe Eun-hui kako bi izgradili filmsku industriju Severne Koreje.

Zdravstveni problemi Kim Džong-ila su bili evidentni i nekoliko godina pre njegove smrti. Određeni mediji su 2009. godine objavili da ima rak pankreasa, što je bilo malo verovatno. Ali takođe, postojali su izveštaji o moždanom udaru, tako da se pripremao teren za izbor novog vođe.

Kim Džong-il je preminuo 17. decembra 2011. godine, od srčanog udara. Lokalni mediji su izjavili da je umro od infarkta posle napornog rada.

Njegovu sahranu je ispratio čitav svet, a ono što je bilo posebno upečatljivo jesu okupljeni građani koji su horski plakali i tugovali za preminulim vođom.

Kurir.rs/Al Džazira Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja