HIT! AMERIKANCI ODUSTALI OD VEŽBE NA ARKTIKU: Imaju jedan stari ledolomac, ako se pokvari moraju da ZOVU RUSE U POMOĆ! (VIDEO)
Foto: Profiemdia

ne žele da rizikuju

HIT! AMERIKANCI ODUSTALI OD VEŽBE NA ARKTIKU: Imaju jedan stari ledolomac, ako se pokvari moraju da ZOVU RUSE U POMOĆ! (VIDEO)

Planeta -

Američka obalska straža odbila je izvođenje vežbe na Arktiku zbog straha da će se jedini američki veliki ledolomac pokvariti i zaglaviti u ledu, a onda bi morali tražiti pomoć od Rusije.

Poznato je da se brojne zemlje, zbog svog položaja i promene klime koja je ovo područje pretvorila u pogodno mesto za plovidbu i ekstrakciju prirodnih resursa, takmiče kako bi ostvarile prednost na Arktiku, piše američki Business Insider.

Međutim, uslovi na dalekom severu su i dalje zastrašujući i zahtevaju specijalizovane brodove. To u SAD dobro znaju i osećaju zaostatak za Rusijom, koja ima najveću arktičku obalu na svetu i desetine ledolomaca, od kojih su neki teški modeli za polarnu plovidbu, dok su drugi dizajnirani da plove na drugim područjima, poput Baltičkog mora.

SAD imaju samo dva ledolomca, od kojih samo jedan veliki koji može da funkcioniše na Arktiku i Antarktiku. To je ledolomac "Polar Star", koji ima više od 40 godina i približava se kraju životnog veka, kaže za Biznis insajder admiral Paul Cukunft, bivši komandant američke Obalske straže.

Kad ga je Veće za nacionalnu bezbednost zamolilo da pošalje ledolomac kroz rutu Severnog mora i sprovede vežbe u sklopu slobode plovidbe, on se tome suprotstavio.

foto: AP

Admiral Pol Zukunft

"Dok sam bio komandir, iz Veća za nacionalnu bezbednost mi je prišli i rekli: Hej, trebalo bi da pošaljemo 'Polar star' u Severno more na vežbe slobode plovidbe”, rekao je admiral Zukunft, koji je ove godine otišao u penziju.

"Rekao sam - ne. To je 40 godina star brod. Mi ga krpimo delovima sa sestrinskog 'Polar sija' samo da bi mogao da se održava na vodi i ne mogu da vam garantujem da neće biti katastrofalnih kvarova, a onda ću morati da zovem Rusiju da nas izvlači iz nevolje i odvuče na sigurno. Sada nije vreme za to", priča Cukunft.

"Polar Star” je porinut 1976. godine, a obnovljen je 2012. kako bi mu se produžio životni vek. Jedini je operativni jaki ledenjak američke Obalske straže i dizajniran je da može da lomi led debljine 6,5 metara.

foto: AP

"Polar si" je odavno van upotrebe

Magazin međutim ne navodi kada su tačno bile planirane ove vežbe.

Admiral Zukunft je 2016. izjavio da je Obalska straža htela da izgradi tri teška i tri srednja ledolomca. Zajedno s Pentagonom je predao nacrte za izgradnju novih teških ledolomaca u oktobru 2017. godine. Odeljene za državnu bezbednost koje upravlja Obalskom stražom zatražilo je 750 miliona dolara u fiskalnoj 2019. godini, koja je počela 1. oktobra ove godine, kako bi se dizajnirali i izgradili novi teški polarni ledolomci. Taj zahtev je uključivao i 15 miliona dolara za produžetak veka trajanja ledolomca "Polar star".

Međutim, ovo odeljenje je jedno od mnogih koje nije dobilo željena sredstva i nije jasno hoće li ih doboti kasnije, jer su se američki zakonodavci usredotočili na druge “prioritetne potrošnje”, kao što je zid na granici između SAD i Meksika, za koji predsednik SAD Donald Tramp traži pet milijardi dolara.

Kurir.rs / Logicno, Business Insider

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track