Najnovije vesti

RUSIJA ŠALJE VOJSKU NA ARKTIK: Vojne baze su spremne, aerodromi obnovljeni!
Foto: Profimedia

dominacija na severu

RUSIJA ŠALJE VOJSKU NA ARKTIK: Vojne baze su spremne, aerodromi obnovljeni!

Planeta

Rusija će pojačati svoje vojno prisustvo u Arktiku u narednim godinama, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu za zonu koju Rusija smatra strateškom.

Šojgu je rekao u obraćanju u Minsitarstvu odbrane da Rusija planira 2019. da završi izgradnju infrastrukture za prihvat radara za protivvazdušnu odbranu i mostova za navođenje za avijaciju na Vrangelovom i Srednjem ostrvu i na rtu Šmit, ruskim terotorijama na Arktiku.

foto: EPA / Michael Klimentyev /Sputnik / Kremlin pool

On je naveo da je izgradnja infrastrukture koja može da primi vojno osoblje završena u više ruskih vojnih baza na Arktiku, i da je vojni aerodrom rehabilitovan u severnoj Murmanskoj oblasti. 

Zona Arktika je prioritetna razvojna oblast za Rusiju, i ruski predsednik Vladimir Putin više puta je posetio. Putin se u decembru 2017. godine založio za iskorišćavanje industrijske vrednosti Arktika, posebno eksploataciju sirovina.

foto: Profimedia

Rusija takođe nastoji da razvije vojno prisustvo u toj oblasti. Ruska vojska je pojačala svoju aktivnost i obnovila više aerodroma napuštenih posle raspada Sovjetskog Saveza.

Rusko ministarstvo odbrane javilo je prošle godine da je otkrilo 11 novih ostrva i šest novih tesnaca na Arktiku poslednjih pet godina. Te objave jačaju ruske pretenzije nad tom osporavanom zonom. Rusija je 2015. godine pred Ujedinjenim nacijama navela da polaže pravo na 1,2 miliona kvadratnih kilometara te oblasti.

Moskva se takođe nada da će moći da koristi prolaz Sever Istok koji vezuje Atlantski okean i Pacifik preko Arktika čime bi se za Rusiju pojednostavila isporuka nafte Jugoistočnoj Aziji.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...