ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE NAUČNIKA NASA: Saturn guta svoje prstenove, nestaju jedan po jedan! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

ubrzano se gube

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE NAUČNIKA NASA: Saturn guta svoje prstenove, nestaju jedan po jedan! (VIDEO)

Planeta -

Prema najnovijim istraživanjima planet Saturn velikom brzinom gubi svoje prekrasne prstenove, objavila je NASA.

Istraživanje se zasniva na najnovijim posmatranjima i na snimcima svemirskih letelica Vojadžer 1 i 2 pomoću kojih su naučnici pre desetak godina procenili prosečnu brzinu nestajanja prstenova.

Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina; neki su mikroskopski poput prašine, a neki su prečnika od nekoliko metara. Nestaju jer ih Saturn svojom gravitacijom privlači sebi pa se oni spuštaju prema planeti u obliku kiše ledenih čestica koju ka sebi vuče magnetno polje Saturna.

"Procenjuje se da bi ta 'kiša iz prstenova' za pola sata napunila olimpijski bazen", rekao je astrofizičar Džejms Odonohi iz NASA.

"Ako se uzme u obzir samo ta kiša, prstenovi će za 300 miliona godina nestati u potpunosti. Međutim, ako se tome pridoda materijal iz prstenova koji pada prema ekvatoru planete, a čiju količinu je izmerila letelica Kasini, prstenovi će preživeti još samo 100 miliona godina.

To je zapravo vrlo kratko razdoblje za Saturn koji postoji više od 4 milijarde godina", dodao je Odonohi.

Čestice prstenova zapravo sve vreme igraju između gravitacione sile džinovske planete koja ih privlači ka njemu i centrifugalne sile koja nastaje kada čestice putuju oko Saturna. Da nema suprotne sile one bi odletele u svemir.

One postaju nabijene elektricitetom u dodiru sa ultraljubičastom svetlošću Sunca ili kada se sudare sa oblakom plazme koji je nastao zbog sudara mikrometeoroita sa drugim česticama prstenova. Kada se to dogodi, nabijene čestice reaguju na magnetsko polje Saturna i tako ih planeta privlači u gornji sloj atmosfere.

Nasini stručnjaci će još neko vreme da prate stopu smanjivanja prstenova i da vide da li prolaze kroz sezonske promene. Naime, Saturnu treba 29.4 godine da napravi krug oko Sunca, a tokom tog putovanja čestice prstenova su izložene Suncu.

S obzirom na to da zraci Sunca elektronski pune čestice prstenova, njih privlači magnetno polje planete, a količina "kiše iz prstenova" mogla bi varira tokom godine zbog različitog nivoa izloženosti Suncu i njegovim ultraljubičastim zracima.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track