KINA OPASNO LJUTA NA AMERIKU: Smesta da povučete optužbe! Izmišljate da vas špijuniramo!
Foto: Shutterstock

PEKING PODIGAO TON

KINA OPASNO LJUTA NA AMERIKU: Smesta da povučete optužbe! Izmišljate da vas špijuniramo!

Planeta -

Kina je snažno porekla američke optužbe o ekonomskoj špijunaži i zauzvrat optužila Vašington da "fabrikuje činjenice".

Amerikanci tvrde da Kina radi na "krađi trgovinskih tajni i intelektualne svojine od američkih kompanija da bi nanela štetu američkoj privredi i podstakla svoj razvoj".

Američko Ministarstvo pravde juče je optužilo dvojicu kineskih državljana da su hakovali više od 46 firmi u 12 američkih saveznih država i ukrali stotine gigabajta podataka. Takođe je rečono da su ta dvojica Kineza ljudi glavne kineske obaveštajne agencije.

Ministarstvo inostranih poslova Kine jutros je odgovorilo neuobičajeno oštrim saopštenjem da snažno odbacuje te optužbe i traži od SAD da povuče optužnice protiv dvojice uhapšenih Kineza.

foto: Printscreen YouTube

"Kineska vlada nikada nije učestvovala u krađi privrednih tajni niti je to podržavala" kazala je portparolka MIP Kine Hua Čuenjing. Ona je američke optužbe nazvao "namernim klevetama" izvučenim ni iz čega. Takođe je kazala da je Kina uložila zvanični protest zbog ovih tvrdnji Vašingtona i da od njega zahteva da "smesta koriguje svoje pogrešne postupke i prestane da blati kinesku stranu.

Kurir.rs/Al Jazeera

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja