Najnovije vesti

MAĐARI SE DIGLI PROTIV ROBOVSKOG ZAKONA: Hiljade građana u Budimpešti protestuje  protiv novog zakona o radu!
Foto: EPA

demonstracije

MAĐARI SE DIGLI PROTIV ROBOVSKOG ZAKONA: Hiljade građana u Budimpešti protestuje protiv novog zakona o radu!

Planeta

Hiljade Mađara pridružilo se večeras maršu protiv premijera Viktora Orbana, koji je organizovala satirična politička partija "Pas sa dva repa" (MKKP).

Protest je organizovan nakon usvajanja dva kontroverzna zakona, koje su kritičari nazvali "robovlasnički zakon", a MKKP je, u svom duhu, organiziovala protest kako bi "podržali vladinu politiku, Božić i padanje snega".

 

"Robovlasnički zakon" dozvoljava poslodavcima da godišnje od svojih zaposlenih traže i do 400 sati prekovremenog rada, dok grugi postavlja temelj za osnivanje sudova za koje kritičari kažu da bi mogli da budu podložni političkoj manipulaciji. Jedan od demonstranata je nosio transparent sa natpisom "srećan gazda, tmurna nedelja".

 

Premijer Orban uporno govori da proteste podstiču Soroševi plaćenici, što je Sorošev Fond za otvoreno društvo demantovao. MKKP je osnovana pre više od deset godina, a agencija Rojters navodi da je postala "poluozbiljna" sila, koja kroz ironiju rešava praktične probleme. Ona još uvek nije u parlamentu i imala je 3 odsto podrške birača na poslednjim parlamentarnim izborima.

 

"Želeo sam da dođem jer smatram da je MKKP najozbiljnija od svih trenutnih partija, što je krajnje tužno", rekao je jedan od studenata na skupu.

Demonstranti planiraju da okončaju skup ispred predsedništva.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...