Najnovije vesti

LAVROV UPOZORAVA: Rat između Rusije i Amerike značio bi PROPAST čovečanstva! Pobednika ne može biti!
Foto: Reuters

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE O GORUĆIM TEMAMA

LAVROV UPOZORAVA: Rat između Rusije i Amerike značio bi PROPAST čovečanstva! Pobednika ne može biti!

Planeta

Rusija se nada da približavanje novih predsedničkih izbora u SAD neće dovesti do daljeg pogoršanja odnosa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Verujem da svi u svetu dobro razumeju ovo: oružani sukob koji uključuje dve vodeće nuklearne sile, Rusiju i Sjedinjene Države, imao bi katastrofalne posledice za čovečanstvo. Nema sumnje da pobednika u nuklearnom ratu ne može biti", rekao je Lavrov.

"Može se očekivati da će se sa približavanjem narednih predsedničkih izbora u novembru 2020. pojedini političari u Vašingtonu aktivnije i upornije preduzimati pokušaje da igraju na ’rusku kartu‘. Nadamo se da to neće dovesti do daljeg podrivanja osnova bilateralnih odnosa koji ionako nisu u najboljem stanju", rekao je ministar.

Međutim, Lavrov je ukazao da se Moskva već navikla da oportunistički faktori povezani sa američkom unutrašnjom politikom utiču na bilateralne odnose Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i stvaraju dodatne poteškoće u izgradnji dijaloga.

"U poslednje vreme stepen njihovog uticaja (unutrašnjih političkih faktora SAD) čak i ne zavisi od toga u kojoj fazi predizbornog ciklusa se nalaze Sjedinjene Američke Države", dodao je ministar.

On smatra da normalizacija odnosa između Moskve i Vašingtona nije moguća zbog neprijateljskih postupaka SAD i njihovih pokušaja da izvrše ekonomski i vojnopolitički pritisak na Rusiju.

"Konstantno se zalažemo za razvoj normalnog, predvidljivog dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu principa uzajamnog razmatranja i poštovanja interesa" rekao je Lavrov.

Zbog ovakvih akcija Vašingtona odugovlači se rad u važnim bilateralnim i međunarodnim oblastima, uključujući i one vezane za održavanje stabilnosti i bezbednosti u svetu.

Lavrov ističe da Vašington neće moći da od Rusije napravi sredstvo za služenje interesima Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar je napomenuo da je glavni problem u odnosima Moskve i Vašingtona to što SAD nikada nisu smatrale odnos kao vredan. Prema njegovim rečima, Rusija je objekat za američki politički establišment.

"Mi smo satanizovani da bi se Evropa držala u disciplini i ojačale evroatlantske veze. Ili, na primer, sada se ozbiljno raspravlja o tome kako da se Rusija iskoristi protiv Kine. A i pokušaji da se inspiriše smena vlasti u našoj zemlji ili promena u ruskoj politici, a mnogi u Vašingtonu pate od takve iluzije, diktirane željom da od nas učine sredstvo za služenje američkim interesima", rekao je Lavrov.

"Znamo zemlje koje su Amerikanci uspeli da prisile na takvu ulogu (sredstva), ali, naravno, sa nama to neće uspeti", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, sve dok "objektivizacija" Rusije kao nasleđe Hladnog rata ne izvetri iz svesti američke elite i prekine da bude praksa, odnosi se neće promeniti. Lavrov je napomenuo da je selektivna saradnja štetna: ona ne obezbeđuje konsolidaciju pozitivnih trendova i predvidljivu budućnost.

Komentarišući mogući susret ruskog i američkog predsednika, Lavrov je rekao da je za sada teško reći gde i kada bi se mogao održati novi sastanak, ali da je ruska strana otvorena za to.

"Što se tiče kontakata na najvišem nivou, predsednik (Rusije Vladimir) Putin je na konferenciji za medije nakon samita G20 u Buenos Ajresu izjavio da je otvoren za sastanak sa američkim predsednikom kada za to bude spremna američka strana. Sada je teško reći gde i kada može doći do takvog kontakta", objasnio je Lavrov.

Prethodni američki predsednički izbori održani 2016. godine i završeni pobedom Donalda Trampa, bili su praćeni preuveličavanjem teme "mešanja“ Rusije u američki izborni proces zbog čega je u SAD pokrenuta istraga.

Kurir.rs/ Sputnjik

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...