ZAPADNI MEDIJI DIGLI PRAŠINU: Kina zabranila proslavu Božića u 4 grada! TVITERAŠI: Građani slave koliko hoće, ali nije državni praznik - pa šta!
Foto: EPA, AP

UDAR NA KINU

ZAPADNI MEDIJI DIGLI PRAŠINU: Kina zabranila proslavu Božića u 4 grada! TVITERAŠI: Građani slave koliko hoće, ali nije državni praznik - pa šta!

Planeta -

PEKING - U najmanje četiri grada i jednom okrugu u Kini lokalne vlasti su zabranile proslavu Božića, iako se ovaj hrišćanski praznik proslavlja kao neka vrsta potrošačkog festivala u većem delu te zemlje, a ogromne božićne jelke ukrašavaju tržne centre u Šangaju i Pekingu.

Uprkos tome, vlastima kineskog grada Nanjang bilo je dovoljno manje od 24 časa da iz lokalnog šoping i kancelarijskog kompleksa na 27 spratova u potpunosti uklone sva božićna obeležja - jelke, lampice i zvona.

Prema rečima Ma Džun, zaposlene u firmi koja se brine o zgradi, nije pošteđen čak ni ogromni plišani meda koji se nalazio na ulazu u tržni centar.

1 / 10 Foto: EPA

"Sve je uklonjeno i očišćeno", rekla je ona.

Vladajuća Komunistička partija Kine sve veću pažnju posvećuje tradicionalnoj kulturi, navodi AP i tvrdi da, uz to, i "sistematsko gušenje religije pod predsednikom Sijem Đinpingom ugrožava poziciju Deda Mraza".

1 / 9 Foto: EPA

"Aktuelna lokalna reakcija na Božić deo je šireg osećanja koje je nastupilo od kada je Si preuzeo vlast", kazao je za AP Zi Jang, stručnjak za Kinu u školi međunarodnih studija S. Radžaratnam u Singapuru.

Međutim, neki korisnici Tvitera kažu nema nikakve političke konotacije u ovoj odluci kineskih vlasti.

"Pitala sam svoju porodicu u Kini za ovu 'zabranu Božića'. Rođaka mi reče da baš ide napolje u božićnu kupovinu. Građani mogu da slave koliko hoće. Božić u Kini nije priznati praznik, pa šta onda?", napisala je korisnica @KarenWenLIn.

"To su gradovi u Kini, ne cela Kina. I u Americi ima mesta gde su neka božićna obeležja ograničena ili zabranjena", navodi drugi korisnik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja