Najnovije vesti

NEMCI NEĆE AMERIČKE RAKETE U EVROPI: To je logika iz vremena Hladnog rata
Foto: EPA / Felipe Trueba

Hajko Mas

NEMCI NEĆE AMERIČKE RAKETE U EVROPI: To je logika iz vremena Hladnog rata

Planeta

Nemačka će se suprotstavljati raspoređivanju raketa srednjeg dometa sa nuklearnim bojevim glavama u Evropi ako se raskine Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u intervjuu za agenciju DPA.

"Evropa ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude platforma za debatu o povećanju oružja. Raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa suočilo bi se sa velikim otporom u Nemačkoj“, istakao je ministar, prenosi list Tiroler Tagescajtung.

 

"Povećanje nuklearnog naoružanja je definitivno pogrešan odgovor“, dodao je Mas. Prema njegovim rečima, logika povećanja naoružanja nastala je tokom Hladnog rata. "Politika 80-ih godina neće pomoći u odgovoru na savremena pitanja“, objasnio je on.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa ne očekuje od saveznika da će kao odgovor na situaciju oko Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa rasporediti dodatno nuklearno oružje u Evropi.

 

Početkom decembra 2018. godine američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Rusija ima dva meseca da se „vrati na implementaciju“

Sporazuma o likvidaciji raketa. On je dodao da će, ukoliko se to ne desi, Vašington obustaviti svoje obaveze prema ovom sporazumu. S druge strane, zamenik američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Andrea Tompson izjavila je da SAD pozivaju Rusiju da odustane od rakete 9M729 (SSC-8) ili da modifikuje sistem, tako da njen domet ne narušava odredbe Sporazuma o likvidaciji raketa.

 

Poslednjih godina se Moskva i Vašington redovno međusobno optužuju za narušavanje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Rusija je u više navrata saopštavala da strogo poštuje svoje obaveze iz tog sporazuma.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...