AMERIČKU VOJSKU PREUZIMA MAJSTOR ZA POPRAVKE: Ako on nasledi Matisa, svi predviđaju probleme! Mekejn ga ocrnio pre imenovanja! (VIDEO)
Foto: AP

čudno

AMERIČKU VOJSKU PREUZIMA MAJSTOR ZA POPRAVKE: Ako on nasledi Matisa, svi predviđaju probleme! Mekejn ga ocrnio pre imenovanja! (VIDEO)

Planeta -

Kad ministar odbrane SAD Džejms Matis 1. januara ode s funkcije, dva meseca ranije nego što je planirano, njegov zamenik Patrik Šanahan preuzeće ulogu šefa najvećeg i najsloženijeg američkog ministarstva iako nema iskustva ni u vojsci niti u spoljnoj politici.

Šenehan će voditi Pentagon kao vršilac dužnosti sve dok predsednik Donald Tramp ne imenuje kandidata za svog novog ministra odbrane. Biće zadužen za izvršavanje naređenja predsednika o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, a moguće i iz Avganistana. Portfolio Šanahana, bivšeg izvršnog direktora Boinga, u Ministarstvu odbrane svodi se na to da nema iskustva u međunarodnim poslovima i sa antiterorizmom, piše CNN.

Tokom 17 meseci dok je bio na funkciji, Šanahan je bio Matisov broj 2. u Pentagonu. Gotovo isključivo se bavio unutrašnjim reformama, budžetskim pitanjima i svemirskim snagama, novom vojnom organkom koji je predložio Tramp. Visoki zvaničnik administracije izjavio je novinarima da je Šanahan u suštini "vodio posao" u zgradi, dok se Matis fokusirao na politiku i kontakt sa vojskom i saveznicima. "Verovatno niko ne poznaje unutrašnji rad Pentagona više nego Patrik", rekao je zvaničnik. Šanahanovu funkciju drugog čoveka Pentagona prošle godine potvrdio je Senat sa 92 glasa za i 7 protiv, ali njegov proces potvrde nije išao glatko.

Pokojni senator Džon Mekejn je prošle godine osporio Šanahanov odgovor na pitanje o spoljnoj politici i zapretio da će blokirati njegovu kandidaturu. Mekejn je tokom saslušanja u junu 2017. godine rekao da je bio uznemiren Šanahanovim pismenim odgovorom u upitniku, koji je dostavljen odboru o nabavci oružja Ukrajini. U svom pismenom odgovoru, Šanahan je tada napisao da je to pitanje koje "planira pažljivo da pogleda ako se potvrdi njegova kandidatura", jer nije imao pristup tajnim podacima.

"To nije zadovoljavajuće, gospodine Šanahan. Vaš odgovor na pitanje mi je, iskreno, bio veoma razočaravajući", izjavio je tokom saslušanja Mekejn, bivši predsednik Odbora za oružane snage Senata.

Preminuli američki senator takođe je izrazio zabrinutost zbog Šanahanove prošlosti kao izvršnog direktora kompanije Boing. Šanahan se prvi put pridružio Boingu 1986. godine, gde je radio više od tri decenije pre nego što se pridružio Ministarstvu odbrane. Bio je i viši potpredsednik lanca za snabdevanje i operacija Boinga, a njegovo iskustvo je uglavnom vezano za komercijalnu stranu kompanije. U kompaniji je bio poznat kao "gospodin Majstor" i zaslužan je za rešavanje nekih "Boingovih" problema.

Kurir.rs/CNN

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track