Najnovije vesti

IMAJU PODRŠKU RUSIJE: Kremlj pozdravio ulazak sirijskih snaga u Manbidž
Foto: AP

preuzeli kontrolu nad gradom

IMAJU PODRŠKU RUSIJE: Kremlj pozdravio ulazak sirijskih snaga u Manbidž

Planeta

Kremlj je danas pozdravio ulazak sirijske vojske i preuzimanje kontrole nad gradom Manbidžom koji je bio pod kontrolom milicije sirijskih Kurda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je opisao taj razvoj događaja kao "pozitivan korak" koji bi mogao da pomogne u "stabilizaciji situacije".

 

Sirijska vojska prethodno je danas saopštila da je preuzela kontrolu nad Manbidžom, uporištem kurdskih snaga u Siriji gde je Turska pretila da će izvesti ofanzivu.

 

Akcija je usledila ubrzo nakon što je milicija sirijskih Kurda pozvala vladu da preuzme kontrolu nad gradom kako bi sprečila napad. Ovaj razvoj događaja ukazuje na to da su se dve strane dogovorile.

 

Nije, međutim, jasno šta se dešava sa američkim snagama koje su patrolirale gradom i čuvale linije između Manbidža i udaljenih gradova gde su bile smeštene snage koje podržava Turska.

 

Turska koja miliciju sirijskih Kurda vidi kao terorističku grupaciju prethodno je pretila da će izvesti vojnu operaciju u Manbidžu. Te pretnje su podstakle objavu SAD o povlačenju snaga iz Sirije.

 

Sirijska vojska saopštila je da odgovara na pozive stanovnika Manbidža i obećala bezbednost svima koji tu žive.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...