BALKANSKO ORUŽJE UBIJA BRITANCE: Policija zna izvore snabdevanja ali je nemoćna! Tek sledeće godine se OČEKUJE HAOS ! (VIDEO)
Foto: Profimedia/AP, Shutterstock

statistika

BALKANSKO ORUŽJE UBIJA BRITANCE: Policija zna izvore snabdevanja ali je nemoćna! Tek sledeće godine se OČEKUJE HAOS ! (VIDEO)

Planeta -

Oružje prokrijumčareno s Balkana i iz istočne Evrope dovelo je do dramatičnog porasta ilegalnog oružja u Velikoj Britaniji, upozorava šef britanske policije.

Policijski načelnik okruga Merisajd i glavni zaduženi za ozbiljan i organizovani kriminal Endi Kuk tvrdi da se broj pušaka i pištolja na britanskim ulicama povećao ove godine, ali policija strahuje da će nastaviti rasti 2019.

Policija, uključujući granične policajce, muči se kako bi zaustavila poplavu oružja koje ulazi u zemlju. Štaviše, situacija je tako ozbiljna da je Nacionalna agencija za kriminal (NCA) preduzela izvanredni korak i naložila svim policijskim snagama u Engleskoj i Velsu - njih 34 - da pojačaju borbu protiv ilegalnog oružja.

Još jedan visoki policijski službenik rekao je da se u većini pucnjava u poslednje vreme koristi "novo i čisto" oružje, dok je ranije kriminalcima bilo toliko teško da nabave oružje da bi ga oni često "iznajmljivali" jedni drugima.

Sada krijumčari oružja pronalaze nove rute i inovativne metode za zaobilazak granične kontrole, što čini oružje sve dostupnijim u kriminalnom podzemlju.

"Mi u policiji očekujemo da se porast novog vatrenog oružja nastavi. Činimo sve što možemo. Nismo u poziciji da ga možemo zaustaviti tako skoro. Policija je ujedinjenija nego ranije, ali veličina problema je takva da, uprkos velikom broju zaplena vatrenog oružja, očekujemo da će ponuda (ilegalnog oružja) biti kontinuirani problem", rekao je Kuk za Gardian.

Sve više oružja dolazi iz istočne Evrope i sa zapadnog Balkana, dodao je, a oružje se često krijumčari tako da se u komponentama šalje kroz sistem brzih pošiljki, naveo je Kuk. Budući da je s porastom onlajn trgovine broj paketa sve veći, oružje je sve teže pronaći među mnoštvom pošiljki. Mnogi kriminalci takođe naručuju oružje onlajn, preko "dark veba".

Dok je oružje velikim delom poreklom iz istočne Europe, na putu za Veliku Britaniju najčešće prolazi kroz Amsterdam, koji je glavno čvorište za krijumčarenje oružjem, tvrdi NCA. Porast krijumčarenja oružja je posebno alarmantan jer i teroristi najčešće nabavljaju oružje iz kriminalnih krugova, ističu protivteroristički izvori.

"Ako organizovani kriminal ima ovo oružje, nije teško verovati da će ih prodavati i teroristima", rekao je Kuk. O problemima s kojima se suočava britanska policija svedoči i slučaj iz prošlog meseca: korumpirani granični policajac Sajmon Pelet osuđen je na 23 godine zatvora nakon što je pokušao da prokrijumčari osam pištolja, dva revolvera i municiju.

Iako je prema poslednjim zvaničnim podacima, onima za prvu polovinu ove godine, oružani kriminal u Velikoj Britaniji pao za 5,5 odsto, stručnjaci kažu da je ovo samo zastoj u trendu rasta. Prošle godine je oružani kriminal porastao 11 odsto. Pri tome, policija je na granici, odnosno u lukama i aerodromima, ove godine zaplenila gotovo 8 hiljada noževa, dvostruko više nego godinu dana ranije.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track