RUSKO ČUDO JURI KA METI KAO METEOR: Ovo je oružje od koga nema odbrane u narednih 50 godina! (VIDEO)
Foto: EPA

ovo ima samo rusija

RUSKO ČUDO JURI KA METI KAO METEOR: Ovo je oružje od koga nema odbrane u narednih 50 godina! (VIDEO)

Planeta -

Hipersonični raketni sistem "Avangard" koji može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave i koji je u sredu uspešno testiran, novo je moćno strateško oružje, koje će garantovati bezbednost Rusije u narednih nekoliko decenija.

Ruski vojni eksperti ističu da je Rusija jedina zemlja u svetu koja raspolaže takvim oružjem i navode da "Avangard" može da savlada svaku protivraketnu odbranu u narednih 30 do 50 godina.

Kremlj je saopštio da je program kontrolnih probnih letova raketa sistema "Avangard" izvršen u celosti i da omogućava da se sistem uvede u naoružanje u postavljenom roku.

foto: EPA

"Kompleks ’Avangard‘ sa hipersoničnim bojevim blokom je jedinstveno oružje koje ima samo Ruska Federacija. O razvoju tog oružja je u martu objavio naš predsednik tokom obraćanja Federalnoj skupštini. Danas smo se još jednom uverili da Rusija ne baca novac tek tako, a da naše Oružane snage imaju najsavremenije naoružanje“, kaže ruski vojni ekspert Andrej Koškin.

Koškin je naveo da je danas Rusija ispred drugih zemalja, uključujući i SAD, u proizvodnji raketa.

foto: EPA

"Zbog toga, verovatno, američki predsednik na mesto vršioca dužnosti ministra odbrane nije postavio ni političara, ni vojnika, već inženjera — Patrika Šanahana. Amerikanci su u više navrata priznali da ozbiljno zaostaju u proizvodnji raketa, dok mi povećavamo naš uspeh i sada naše strateške raketne snage dobijaju takav tip raketnog sistema kakav niko drugi nema u svetu“, istakao je Koškin.

"Avangard" ima interkontinentalni domet i može da leti atmosferom brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Kako je Putin svojevremeno rekao, te rakete "idu ka meti kao meteorit".

foto: EPA

Ovaj sistem daje Rusiji mogućnost garantovane odmazde protiv agresora, bez obzira na to kakvu će raketnu odbranu imati u budućnosti, s obzirom na to da planska borbena jedinica leti duž nepredvidive putanje u gustim slojevima atmosfere i ne mogu da je presretnut ni postojeći ni perspektivni sistemi protivvazdušne odbrane.

foto: EPA

Mislili su da je rusko oružje staro, zarđalo, dok nije došao mart... Stručnjaci ističu da cela ruska grupa interkontinentalnih balističkih raketa u ovom trenutku može da prevaziđe bilo koji sistem protivraketne odbrane. Čak i ako SAD rasporede kosmičke sisteme za presretanje, stvore "slojeviti" sistem PRO, "Avangard2 će to moći s lakoćom da savlada.

Novi tip ruskog oružja će stupiti na dužnost 2019. godine. Prvi puk će biti raspoređen u strateškim raketnim snagama.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA/Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track