MEDIJSKI RAT SE ZAHUKTAVA! ZAHAROVA: London igra sve prljavije
Foto: Profimedia

NOVINARI KAO ORUŽJE

MEDIJSKI RAT SE ZAHUKTAVA! ZAHAROVA: London igra sve prljavije

Planeta -

Britanska radio-difuzna korporacija Bi-Bi-Si objavila je na svom sajtu da se zvanično žalila Ministarstvu spoljnih poslova Rusije zbog curenja podataka o njihovim zaposlenima, a uopšte se nisu žalili, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

"Nije bilo pritužbi Bi-Bi-Sija do kraja radnog dana 29. decembra - niko iz Bi-Bi-Sija nije se obraćao službi za informacije i štampu Ministarstva: nije zvala ni pisala urednica dopisne redakcije, iako su im svi telefoni dobro poznati", napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ona je objasnila da je u 16.55 u subotu stigao zahtev dopisnika, na koji je Ministarstvo odgovorilo, konkretno skretanjem pažnje novinara da nije primljen nikakav zahtev od redakcije u Moskvi.

"Ono što je najinteresantnije, naši odgovori, naravno, nisu bili uključeni u pisanje teksta. To je namerno iskrivljavanje činjenica. Odlično rade britanski novinari. Njih mogu da prevaziđu samo britanski naučnici", dodala je Zaharova.

"Meni redovno pišu i zovu dopisnici Bi-Bi-Sija u Moskvi kada im je nešto potrebno. Ovaj put niko nije zvao nekoliko dana. Zašto? Možda su čekali instrukcije od nekoga iz Londona? Da nije od onih koji su u Tajmsu sklapali spiskove Sputnjika? London igra sve prljavije", zaključila je ona.

Bi-Bi-Si je ranije objavio da je poslao pritužbu ruskom Ministarstvu spoljnih poslova posle objavljivanja ličnih podataka svojih dopisnika iz Moskve uprkos činjenici da Bi-Bi-Si nije reagovao na objavljivanje imena novinara redakcije Sputnjika u britanskom Tajmsu.

U četvrtak je jedan broj ruskih internet izvora objavio imena i fotografije zaposlenih u redakciji Bi-Bi-Sija u Moskvi. Konkretno, link na njihov spisak, objavljen na ruskom portalu Pikabu, objavila je televizija Dožd na svom zvaničnom sajtu. Korporacija je izjavila da je razočarana objavom.

Zaharova je navela da ova informacija nije tajna i da je dostupna na društvenim mrežama. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskova izjavio je da Moskva osuđuje objavljivanje ličnih podataka novinara Sputnjika u britanskim medijima, što je bez presedana i ne odgovara civilizovanim normama, i da u tom smislu Kremlj razume recipročne korake niza ruskih medija.

Ranije je Tajms objavio fotografije osam zaposlenih u britanskoj redakciji Sputnjika sa njihovim imenima i radnim mestima. U istom članku navodi se poziv člana škotskog parlamenta Aleksa Kola Hamiltona britanskoj vladi da oduzme imovinu novinara agencije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track