UKRAJINA ZAKUVALA U AZOVSKOM MORU: Porošenko potpisao zakon o širenju morske granice, MOSKVA SPREMA ODGOVOR!
Foto: Profimedia

OPASNO!

UKRAJINA ZAKUVALA U AZOVSKOM MORU: Porošenko potpisao zakon o širenju morske granice, MOSKVA SPREMA ODGOVOR!

Planeta -

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko potpisao je zakon kojim se na 24 nautičke milje proširuju morske granice Ukrajine.

Ukrajinski parlament je 6. decembra usvojio zakon o teritorijalnim vodama Ukrajine prema kojem se morske granice proširuju sa 12 na 24 nautičke milje i pograničnoj službi daju veća ovlašćenja da vrši inspekciju ribarskih brodića i da kontroliše ukrajinske i strane brodove.

PETAR POROŠENKO
PETAR POROŠENKOfoto: Profimedia

"Taj zakon ima samo jednu namenu - da eventualne provokacije Kijeva u Azovskom moru podvede pod nekakve pravne osnove", kaže Franc Klincevič, član Odbrambenog komiteta ruskog Saveta Federacije, i dodaje da će ruska strana temeljno proučiti sve posledice usvajanja tog zakona.

"Ipak, već je sad očigledno da zakon nije u skladu s aktuelnim rusko-ukrajinskim sporazumom o zajedničkom korišćenju Azovskog mora. Prema tom sporazumu, ovakve odluke treba da se usvajaju samo kolegijalno", naveo je Klincevič.

FRANC KLINCEVIČ
FRANC KLINCEVIČfoto: Printscreen YouTube

On je dodao da taj zakon podseća na brojne odluke o proglašavanju Krima ukrajinskom teritorijom.

"I naša reakcija će biti odgovarajuća. Kako se kaže: psi laju, a karavani prolaze. Mislim da Rusija na planu plovidbe u Azovskom moru neće unositi nikakve principijelne izmene u svoje zakone", rekao je senator.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track