OVE DVE ZAVERE SU UZBURKALE SVET U 2018. GODINI: Kako su slučajevi Skripalj i Kašogi izazvali pravi diplomatski rat (VIDEO)
Foto: Profimedia

ŠPIJUNSKI RAT

OVE DVE ZAVERE SU UZBURKALE SVET U 2018. GODINI: Kako su slučajevi Skripalj i Kašogi izazvali pravi diplomatski rat (VIDEO)

Planeta -

Dve zavere - trovanje špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije i ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija - uzburkale su planetu u 2018. godini.

Oba slučaja šokirala su javnost i dovela do pravog diplomatskog rata.

Mete tajnih službi... Sergej Skripal
Mete tajnih službi... Sergej Skripalfoto: Profimedia

Nekadašnji ruski agent Sergej Skripalj, koji je prešao da radi za britanske obaveštajce, 4. marta je izašao sa ćerkom Julijom na večeru u restoran u Solzberiju u Engleskoj, nakon čega su oboje izgubili svest i završili u bolnici. Istraga je pokazala da su otrovani nervnim agensom novičokom, što je bio dovoljan razlog da britanske obaveštajne agencije za sve optuže Rusiju iako nisu predstavile nijedan jedini dokaz da je Rusija kriva.

Mete tajnih službi...Džamal Kašogi
Mete tajnih službi...Džamal Kašogifoto: Profimedia

Dok su Sergej i Julija uspeli da se oporave od trovanja, sudbina Džamala Kašogija bila je mnogo mračnija. On je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi podigao dokumenta potrebna za venčanje i više nije izašao. Verenica, koja ga je čekala ispred vrata, alarmirala je javnost da se s njim desilo nešto strašno, ali su iz konzulata rekli da je on ušao i izašao.

Naravno, kamere su ih brzo demantovale, pa su Saudijci počeli da menjaju priče. Malo-pomalo došlo se do toga da su ga agenti odveli na ispitivanje, pa tu ugušili ili zaklali i rasekli na komade. Dok Rijad sada tvrdi da je sve bila greška i delo odmetnute grupe agenata, mnogi prstom upiru u princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, čestu metu Kašogijevih kolumni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track