KAD PUTIN ČESTITA NOVU GODINU I BOŽIĆ: Evo kome je predsednik Rusije poslao najbolje želje, a još zanimljivije EVO KOGA JE PRESKOČIO!
Foto: EPA

PRAZNICI

KAD PUTIN ČESTITA NOVU GODINU I BOŽIĆ: Evo kome je predsednik Rusije poslao najbolje želje, a još zanimljivije EVO KOGA JE PRESKOČIO!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Novu 2019. godinu i Božić brojnim predsednicima stranih država i vlada, kao i rukovodiocima međunarodnih organizacija.

foto: Reuters

"U čestitki predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu povodom božićnih i novogodišnjih praznika, Vladimir Putin je naglasio da su rusko-američki odnosi najvažniji faktor u obezbeđivanju strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti i potvrdio da je Rusija otvorena za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama u najširim temama", otkrila je pres-služba Kremlja.

U čestitki svom beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku Putin je istakao da se, oslanjajući se na tradiciju prijateljstva i dobrosusedstva rusko-beloruska saradnja razvija u političkoj, ekonomskoj i drugim oblastima i nastavlja rad na jačanju Savezne Države. Putin je Lukašenku poželeo dobro zdravlje, blagostanje i uspeh, a svim državljanima Belorusije sreću i prosperitet.

foto: AP

Putin je, takođe, uputio čestitku nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru i izrazio nadu u nastavak saradnje. Ruski lider je, ukazujući na veoma značajno iskustvo saradnje između dve zemlje u različitim oblastima, izrazio nadu za nastavak zajedničkog bilateralnog i međunarodnog rada, konkretno za obezbeđivanje uspešne realizacije velikih zajedničkih projekata u oblasti ekonomije, kulture, nauke i obrazovanja, ističe se u poruci.

Putin je naglasio da rusko-nemačka saradnja ima veliki značaj ne samo za narode dveju zemalja, već i za celu Evropu.

foto: EPA/ Michael Klimetyev / Sputnik / Kremlin

Ruski lider je u svojoj novogodišnjoj čestitki predsedniku Kine Siju Đinpingu istakao da su partnerstvo i strateška saradnja Moskve i Pekinga dostigle neviđeno visok nivo.

Putin je Novu godinu čestitao i svom sirijskom kolegi Bašaru al Asadu i naglasio da će Rusija nastaviti da pomaže Siriji u borbi protiv terorizma i zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove zemlje i poželeo sirijskom narodu što brži povratak na miran i prosperitetan život.

Putin je Božić i Novu godinu takođe čestitao i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, papi Franji, premijeru Japana Šinzu Abeu, premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu. Čestitke su upućene i britanskoj kraljici Elizabeti II i premijerki Terezi Mej. Putin im je poželeo dobro zdravlje, a Britancima blagostanje i prosperitet.

foto: EPA

Predsednici Gruzije i Ukrajine Salome Zurabišvili i Petar Porošenko nisu na

spisku lidera kojima je Putin čestitao novogodišnje i božićne praznike.

Među onima koji nisu dobili Putinovu novogodišnju čestitku su i lideri Poljske, baltičkih zemalja i Severne Koreje.

Na sajtu Kremlja objavljene su čestitke liderima skoro 40 zemalja. Čestitke su, osim predsednika zemalja i vlada, dobili i direktori sportskih društava i udruženja, bivši predsednici i bivši premijeri.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track