NAŠE KOMŠIJE STALE NA ČELO EU: Ko veruje da će Rumunija ispuniti svoj zadatak, a ko misli sa će Bukurešt zabrljati?
Foto: EPA, AP

otvoreno

NAŠE KOMŠIJE STALE NA ČELO EU: Ko veruje da će Rumunija ispuniti svoj zadatak, a ko misli sa će Bukurešt zabrljati?

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Donald Task izjavio je u utorak da je uveren da će Rumunija "isporučiti" jer preuzima rotirajuće rukovodstvo Saveta EU.

"Srećna Nova godina! Želim Rumuniji sve najbolje sa njenim prvim predsedavanjem EU. Uveren sam da ćete ostvariti i radovati se radu sa vama", napisao je Tusk na Tviteru.

Tuskova poruka bila je u oštroj suprotnosti sa komentarima predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera prošle nedelje. Junker je rekao da Rumunija "još nije u potpunosti shvatila šta znači predsedavati zemljama EU".

Junker je rekao da je "sumnjao" da li Rumunija može da povuče svoju novu ulogu poštenog posrednika u vođenju zakonskih zakona preko Saveta, jedne od tradicionalnih uloga šestomesečnog rotirajućeg predsedništva. "Promišljeno delovanje zahteva i spremnost da se saslušaju drugi i čvrsta volja da se sopstvene brige stavljaju na kraj reda", rekao je Junker.

Rumunska premijerka Vjorika Danćila je u utorak izjavila da je odlučna "da pokaže da je Rumunija pouzdan partner u konsolidaciji evropskog projekta i osiguravanju njegove kohezije".

Kurir.rs/Politiko

Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track