RUSIJA DOZVOLILA POSETU AMERIKANCU OPTUŽENOM DA JE ŠPIJUN: Polu Velanu odobren konzularni pristup!
Foto: AP / Whelan Family

špijunska afera

RUSIJA DOZVOLILA POSETU AMERIKANCU OPTUŽENOM DA JE ŠPIJUN: Polu Velanu odobren konzularni pristup!

Planeta -

Rusija je dozvolila konzularni pristup pritvorenom američkom državljaninu Polu Velanu, koji je osumnjičen za špijunažu, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana, nakon što je uhapšen u petak, navodi Rojters.

Ranije danas, američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se SAD nadaju da će uskoro imati pristupa Amerikancu koji je u Rusiji pritvoren na osnovu optužbi za špijunažu i tražiće njegov hitan povratak ukoliko utvrde da je neosnovano uhapšen.

SAD su, prema njegovim rečima, "Rusima jasno stavile do znanja da očekuju više informacija o optužbama kako bi shvatile za šta je američki državljanin optužen", preneo je AP.

Reč je o Pol Velanu, koji je u petak uhapšen u Moskvi, a o čijem je hapšenju ruska Federalna služba bezbednosti izdala saopštenje tri dana kasnije, navodeći da je Velan uhapšen "tokom špijunske operacije", ali ne iznoseći detalje s tim u vezi, pojašnjava američka agencija.

"Ako njegovo stavljanje u pritvor nije primereno, tražićemo da hitno bude vraćen", poručio je Pompeo.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Whelan Family

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track