NESTAO SEVERNOKOREJSKI DIPLOMATA: Izašao iz ambasade i IŠČEZAO!
Foto: AP

PREBEG?

NESTAO SEVERNOKOREJSKI DIPLOMATA: Izašao iz ambasade i IŠČEZAO!

Planeta -

SEUL - Severnokorejski diplomata koji je donedavno bio ambasador u Italiji nestao je sa svojom suprugom i dvoje dece, rekao je danas član južnokorejskog parlamenta, dok je južnokorejski list naveo da je taj diplomata zatražio azil na Zapadu.

Diplomata Džo Song-gil (48) nestao je zajedno sa svojom suprugom pošto je napustio ambasadu početkom novembra, rekao je južnokorejski poslanik Kim Min-ki, pozivajući se na podatke dobijene od Nacionalne obaveštajne službe.

Ta služba je danas iza zatvorenih vrata obavestila poslanike u Seulu da se Džo sakrio sa svojom suprugom u novembru mesecu, na precizirajući gde. Kim Min-ki je novinarima rekao da ima neke informacije o ovom slučaju, ali da ne može da o tome govori.

"Napustili su diplomatsku misiju i iščezli", rekao je Kim.

Ukoliko se to potvrdi, Džo će se pridružiti sve dugoj listi visokih diplomata koji su pokušali da pobegnu iz Severne Koreje.

Ranije danas, list DžongAng Ilbo objavio je, pozivajući se na neidentifikovan diplomatski izvor, da je Džo podneo zahtev za azil u jednoj zapadnoj zemlji i da je "na bezbednom mestu" sa svojom porodicom, pod zaštitom italijanske vlade.

Visoki diplomatski izvor u Rimu rekao je da italijansko Ministarstvo spoljnih poslova ne zna ništa od tim navodima, dok je drugi diplomatski izvor izjavio da Ministarstvo nema informaciju da je Džo zatražio azil u Italiji. Isti izvor je naveo da je Severna Koreja krajem 2018. najavila da šalje novog izaslanika u Rim.

Severna Koreja se još nije oglasila o statusu diplomate Džoa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track