DEMOKRATE ZABILE PRST U OKO TRAMPU: Predstavnički dom usvojio plan o radu vlade BEZ FINANSIRANJA ZIDA na granici s Meksikom
Foto: Profimedia

RAT!

DEMOKRATE ZABILE PRST U OKO TRAMPU: Predstavnički dom usvojio plan o radu vlade BEZ FINANSIRANJA ZIDA na granici s Meksikom

Planeta -

VAŠINGTON - Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD usvojile su plan o nastavku rada vlade bez izdvajanja finansijskih sredstava za zid koji je američki predsednik Donald Tramp obećao da će izgraditi na granici sa Meksikom.

Nova demokratska većina izglasala je ovaj plan pošto se Tramp iznenada pojavio u sali za konferencije za novinare u Beloj kući i najavio dalju borbu za zid koji je obećao tokom predizborne kampanje.

Paketom koji su demokrate usvojile obuhvaćen je predlog zakona o privremenom finansiranju Ministarstva za unutrašnju bezbednost na sadašnjem nivou do 8. februara, dok se nastavljaju dvostranački razgovori.

Paket je usvojen sa 239 glasova prema 192, precizira američka agencija.

Demokrate su usvojile, sa 241 glasom prema 190, i odvojenu meru o finansiranju ministarstava poljoprivrede, unutrašnjih poslova i drugih, do 30. septembra.

Predlog zakona o finansiranju Ministarstva za unutrašnju bezbednost je praktično identičan planu koji je Senat usvojio prošlog meseca, a koji je Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca odbacio sutradan, čime je rad vlade delimično blokiran.

Nensi Pelosi
Nensi Pelosifoto: Profimedia

Međutim, odnos snaga u međuvremenu se promenio. Demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok republikanci i dalje imaju većinu u Senatu. Nov vođa demokratske većine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, poručila je juče Trampu i republikancima u Senatu da odobre predlog zakona o granici.

"Ne gradimo zid. Da li iko sumnja u to", rekla je ona novinarima nazvavši tu barijeru "zidom između realnosti i njegovih birača".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track