OVAJ BROD DUHOVA JE BEZ POSADE LUTAO 38 GODINA: Prvi put je zaplovio 1914. godine, a onda je počela njegova misteriozna priča! Kada je došao do samog severa, izgubio mu se svaki trag!
Foto: Youtube/Printscreen

niko ne zna gde je završio

OVAJ BROD DUHOVA JE BEZ POSADE LUTAO 38 GODINA: Prvi put je zaplovio 1914. godine, a onda je počela njegova misteriozna priča! Kada je došao do samog severa, izgubio mu se svaki trag!

Planeta -

Švedski teretni parobrod plovio je vodama uz obalu Aljaske 38 godina, niko nije znao kako ni zašto, a ni gde će pristati.

Ovaj misteriozni brod "SS Bejčimo", originalno nazvan "Angermanelfven" bio je težak 1.322 tona, a izgrađen u brodogradilištu u Geteburgu u Švedskoj.

Prvi put je zaplovio 1914. godine. Brodovi te klase bili su namenjeni kompaniji "Baltiš Rederei GmbH" iz Hamburga, a korišćeni su u trgovini između Hamburga i Švedske.

Posle Prvog svetskog rata i nemačke popravke brodova, on je prebačen u britansku kompaniju "Hadson bej" 1921. godine. Tada je dobio naziv Bejčhimo, a svoj novi dom je pronašao u Ardrosanu u Škotskoj.

Brod je prevozio krzno, a svakog leta plovio je po kanadskoj obali i s njim se trgovalo duvanom, šećerom, čajem i oružjem. Tim trgovačkim aktivnostima bavili su se sve do 1931. godine kada je posada ostala zarobljena u ledenom moru na kraju svoje rute. Članovi posade pešačili su po ledu do obližnjeg Baroua na Aljasci gde su planirali da sačekaju nekoliko dana da se led otopi kako bi mogli da nastave put.

Nekoliko nedelja kasnije, led je ponovo zarobio brod, a iako je većina posade prebačena na sigurno, nekolicina je ostala u obližnjoj kolibici i čuvala brod za koji se pretpostavljalo kako će u tom ledu ostati cele zime. Oni koji su ostali odomaćili su se u kolibama na plaži, a brod se nalazio nešto više od pola kilometra u daljini. Planirali su da se zadrže blizu broda i isplove sledećeg leta.

foto: Youtube/Printscreen

Međutim, 24. novembra temperatura je dramatično porasla, i sa minus 60 popela se na 0. Oluja je besnela tri dana, i niko se nije usudio da izađe iz kolibe. Nakon što se oluja smirila, brod niko nije mogao da pronađe, a kako piše istoričar Ken Harper, pretpostavili su da je brod potonuo. Nekoliko dana kasnije jedan Eskim je tokom lova primetio, negde oko 72 kilometra dalje, brod koji se oslobodio iz leda. Kada ga je pronašao kapetan Sidni Kornvel zaključio je da brod više nije sposoban za morsku plovidbu, skinuo sav njegov teret i ostale vrednosti i napustio plovilo.

Pokazalo se kako nije bio u pravu, pa je nekoliko meseci kasnije brod pronađen 400 kilometara istočno. Godinu dana kasnije, Lesli Melvin je u blizini Noma videla brod koji je izgledao kao da uz obalu dočekuje ulazak svoje posade. I nakon toga stizale su dojave o brodu koji je putovao morima, sam bez posade.

1932. godine na njega je pokušavala da se popne posada u blizini Vejnvrajta, na Aljasci. Posle toga, grupa Eskima popela se na brod na kojem su ostali zarobljeni desetak dana, nakon što ih je pogodila neočekivana oluja.

Kompanija "Hadson bej" je potom dobila poruku kako brod i dalje plovi morima. Budući da im je bio predaleko smatrali su da njegovo spasavanje nije isplativo, pa nikada nisu ni krenuli u potragu za njim.

Posle nekoliko pokušaja ulaska na brod, poslednji put je viđen 1969. godine u Čukotskom moru. I od tada mu se gubi svaki trag. Pre desetak godina, Vlada Aljaske pokrenula je projekat kako bi se pronašao ovaj misteriozni brod, a istraga se sprovodila i sa površine mora i u dubinama. Ipak, do danas brod ostaje velika misterija pa je dobio i nadimak "Arktički brod duhova".

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track