Najnovije vesti

BLOKADA VLADE TRESE AMERIKU! 800.000 RADNIKA BEZ PLATE! TRAMP: Ovo bi moglo da traje GODINAMA!
Foto: AP / Evan Vucci

NAGOMILAVA SE I OTPAD

BLOKADA VLADE TRESE AMERIKU! 800.000 RADNIKA BEZ PLATE! TRAMP: Ovo bi moglo da traje GODINAMA!

Planeta

Američki federalni službenici i turisti počeli su da osećaju posledice blokiranja vlade. Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je spreman da delimična blokada američke vlade, koja je počela 22. decembra, traje godinama.

Dok predsednik Donald Tramp i članovi Kongresa pregovaraju, oko 800.000 radnika federalne vlade pita se kada će dobiti sledeću platu.

Za to vreme, ulice prestonice Vašingtona su puste, zbog zatvorenih muzeja koji se finansiraju iz federalnog budžeta, a u nacionalnim parkovima širom zemlje nagomilava se otpad, preneo je Glas Amerike.

Delimičnim zatvaranjem vlade pogođeno je devet sekretarijata, a njihovi radnici su ili na prinudnom odmoru ili dolaze na posao, ali bez plate.

Život u američkoj prestonici je skup, a mnoge porodice žive od jedne do druge plate i nemaju veliku ušteđevinu, dok mesečni računi stižu na naplatu.

Popularni, besplatni muzeji i galerije u okviru institucije "Smitsonijan" radili su neko vreme posle blokade federalne vlade koristeći preostale fondove, ali su na početku nove godine zatvorili vrata, kada su ostali bez novca.

Među njima su vašingtonski zoološki vrt, muzeji vazduhoplovstva i afroameričke istorije, Prirodnjački muzej i nekoliko galerija.

U četvrtak je zatvoreno i popularno klizalište u bašti Nacionalne galerije umetnosti.

Zbog zatvaranja ne rade ni službe za čišćenje drumova, te je zbog klizavih puteva povećan broj saobraćajnih udesa u nacionalnim parkovima Sekvoja i Kings Kenjon u Kaliforniji.

Tramp spreman da blokada vlade traje godinama

Posle sastanka sa najvišim funkcionerima Demokratske partije, Tramp je rekao da bi mogao da proglasi vanrednu situaciju kako bi zaobišao mišljenje Kongresa i izgradio zid na granici sa Meksikom.

On je naveo da neće potpisati nikakav predlog zakona dok se ne odobre sredstva za finansiranje zida na granici SAD i Meksika, čemu se demokrate odlucno protive.

Tramp je prvobitno pozitivno ocenio današnji sastanak u Beloj kući, koji je opisao kao "veoma produktivan".

Međutim, odgovarajući na pitanje novinara, Tramp je priznao da je zapretio da će blokirati rad federalnih agencija godinama, ako to bude potrebno.

"Rekao sam to, apsolutno sam to rekao", kazao je Tramp.

On je dodao da ne misli da će se to dogoditi, ali je naglasio da je spreman na takvu situaciju.

"Veoma sam ponosan da radim ono što radim. Ja to ne zovem zatvaranjem, ja to zovem raditi ono što morate da radite za dobrobit i bezbednost naše zemlje", rekao je američki predsednik.

Na pitanje da li je razmišljao da upotrebi predsednička ovlašćenja za vanredne situacije kako bi zaobišao Kongres, Tramp je rekao da jeste.

"Mogao bih to da uradim. Možemo da proglasimo vanrednu situaciju i da ga (zid) izgradimo veoma brzo", rekao je Tramp.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi opisala je današnji sastanak sa Trampom kao "svadljiv", dok je lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao novinarima da je predsedniku rečeno da bi trebalo odblokirati vladu.

Šumer je, međutim, naglasio da se Tramp tome usprotivio.

"U stvari, on je rekao da će držati vladu zatvorenom veoma dug period. Mesecima ili čak godinama", rekao je Šumer.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...