ZVALI SU GA ČOVEK ZMIJA: Nije imao ni ruke ni noge, sve je radio ustima, a publika je svaki put bila u ŠOKU! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

UPOZNAJTE PRINCA RANDIANA

ZVALI SU GA ČOVEK ZMIJA: Nije imao ni ruke ni noge, sve je radio ustima, a publika je svaki put bila u ŠOKU! (VIDEO)

Planeta -

Imao je puno imena, uključujući "čovek zmija", "ljudski torzo" i "čovek gusenica". Ipak, nezavisno od nadimka kojim bi se u tom trenutku služio kada su kamere obasjale Princa Randiana (koji nije bio stvarno princ), nije bilo sumnje da je publika bila nepripremljena za ono što vide.

Ni pun metar visine, bez ruku i bez nogu, odeven u belu tkaninu omotanu oko pojasa, neki su govorili da više izgleda kao "krompir" nego kao čovek. Njegov poslodavac, političar, biznismen i zabavljač P.T. Barnum vrlo dobro je to znao da iskoristi.

Randianova tačka je bila da se kreće pozornicom i pravi trikove samo svojim ustima. Pre nego što je došao u SAD 1889. godine, Randian je živeo na Devičanskim ostrvima, a pre toga u Demerari, Britanskog Gvajani, gde je i rođen.

O njegovom se životu ne zna mnogo, pa čak ni pravo ime, iako su tokom godina "isplivali" neki podaci. Bolovao je od tetra-amelia sindroma od kojeg novorođenčad inače umire i usled kog se deca rađaju bez udova. Barnum tvrdi da je Randian bio Hindu muškarac i pričao Hindi. Dodatno je odlično savladao engleski, francuski i nemački.

Živeo je relativno normalnim životom. Pre nego što je započeo karijeru, oženio je Saru, koja se prozvala princeza Sara. Imali su četvoro dece.

Njega je otkrio P.T. Barnum koji mu je, impresioniran time kako je nadvladao svoj invaliditet, odmah ponudio posao u svojoj trupi. Njegova tačka zapravo nije bila komplikovana, morao je samo pred ljudima da "obavlja" svakodnevne stvari kao što je motanje i paljenje cigarete (što mu je bio najveći hit), do brijanja i slikanja. Zubima je bio u stanju da smota cigaretu i u isto vreme zapali šibicu. Brijao se tako da je žilet držao između dve cigle i pomerao je glavu.

Tokom godina je naučio i još čitav niz toga, poput slikanja i pisanja. Olovku bi držao među zubima.

Nastupao je preko 40 godina, a preminuo je nekoliko sati nakon jednog nastupa od srčanog udara 1934. Imao je 63 godine.

Kurir.rs/ Express.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja