ANONIMUSI OBJAVILI DOKUMENTA! PROCURILI ŠOK DETALJI: Incident u Solzberiju planiran godinama!
Foto: Profimedia

TROVANJE SKRIPALJEVIH PONOVO U CENTRU PAŽNJE

ANONIMUSI OBJAVILI DOKUMENTA! PROCURILI ŠOK DETALJI: Incident u Solzberiju planiran godinama!

Planeta -

Hakeri grupe “Anonimus“ su objavili dokumenta koja se mogu dovesti u vezu sa slučajem u čijem centru pažnje je Sergej Skripalj.

U dokumentima se vidi, kako se navodi, da su saradnici projekta “Integrity Initiative“ nekoliko godina pre incidenta u Solzberiju pozivali da se ruske diplomate proteraju iz Velike Britanije, navodeći da je potrebna neka “katastrofa“ koja bi dala impuls jačanju britanskih odbrambenih mogućnosti.

foto: EPA

Na projektu “Integrity Initiative“ su radili stručnjaci za hemijsko oružje, koji su imali kontakt sa čovekom koji je vrbovao Sergeja Skripalja. U novembru su hakeri prvi put objavili dokumente o projektu koji je prema njihovoj pretpostavci Velika Britanija mogla da koristi za mešanje u unutrašnje poslove evropskih zemalja i za informacioni rat protiv Rusije.

Oni su objavili istraživanje Instituta za državnu upravu o reagovanju medija na trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, spisak eksperata i pojedine račune. Javnosti su dostupni i podaci iz pasoša, radna biografija i dokumenti o delatnosti direktora Instituta za državnu upravu Kristofera Donelija. Na jednom od sajtova “Anonimusa“ navedeno je da je projekat “Integrity Initiative“ osnovan 2015. godine i da ga je finansirala Vlada Velike Britanije, a sa tim projektom su povezani finansijski stručnjak Vilijam Brauder, Vladimir Ašurkov, saradnik Alekseja Navaljnog, i naučnik Igor Sutjagin, koji je u Rusiji 2004. godine bio osuđen zbog špijunaže, a potom pomilovan. Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solzberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom “novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se “slučaj Skripalj“ raspada pred očima svetske javnosti zbog nepostojanja dokaza o krivici Rusije. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je oko 60 diplomatskih nota britanskom Forin ofisu, sa zahtevom da se Rusiji omogući pristup istrazi i povređenim državljanima Rusije i predlozima za saradnju, uključujući i zajedničku istragu. Britanske vlasti na njih nisu odgovorile i London je ignorisao tu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji. Međutim, laboratorija Porton Daun je to demantovala. Kasnije je London objavio fotografije dvojice “osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ta imena “ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track