DRASTIČNE PROMENE NA ČELU CIA: Pored Krvave Đine, tri glavna direktorata PREUZELE ŽENE!
Foto: AP, Profimedia

sestrinstvo špijuna

DRASTIČNE PROMENE NA ČELU CIA: Pored Krvave Đine, tri glavna direktorata PREUZELE ŽENE!

Planeta -

Američki En-Bi-Si (NBC) danas piše o "sestrinstvu špijuna" pošto će, kako se navodi, na svim ključnim pozicijama u glavnim direktoratima Centralne obaveštajne agencije (CIA) biti žene.

Direktorka CIA Đina Haspel imenovala je Sintiju "Didi" Rep u sam vrh agencije, na poziciju zamenika direktora za analitiku, suštinski najvišu analitičku poziciju u agenciji.

Postavljanje Sintije Rep na tu poziciju znači, kako se navodi, da će tri glavna direktorata agencije, za analitiku, operacije i nauku, sada voditi žene.

Haspel, prva žena direktor CIA, prethodno je na poziciju zamenika direktora za operacije u agenciji imenovala Elizabet Kimber, kao prvu ženu na toj poziciji.

Kimber je time postala odgovorna za špijunsku mrežu CIA-e širom sveta.

Kimber i Rep pridružile su se Doni Majeriks, zamenici direktora za nauku i tehnologiju, kao, kako se navodi, osobe na najvišim izvršnim pozicijama u tradicionalnim centrima moći agencije.

Ovo je prvi put da sva tri direktorata vode žene, a 50 odsto radne snage CIA sada čine žene, navodi Britani Bramel, direktorka CIA za javna pitanja.

"Didi Rep donosi široku, duboku ekspertizu iz agencije i obaveštajne zajednice u svojoj novoj ulozi šefice Direktorata za analitiku. Svojim angažovanim stilom vođstva i reputacijom osobe koja je objektivna, Didi će trijumfovati vođenjem našeg talentovanog analitučkog kadra", kazala je Bramel.

Rep, stručnjak sa Bliskog istoka, bila je direktor odseka za javna pitanja pod vođstvom direktora Dejvida Petreusa i zamenik izvršnog direktora pod vođstvom Haspelove.

Pratila je i sastavljanje dnevnog brifinga za predsednika dok je bila u kabinetu direktora Obaveštajne službe SAD (DNI).

Njen suprug, otac i majka takođe su radili za CIA, navodi NBC. Haspel je, u prvim mesecima nakon što je preuzela funkciju direktorke u maju 2018, imenovala i Kortni Simons Elvud za generalnu savetnicu agencije i Sonju Holt za direktorku nadležnu za raznoliskosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track