NEPRIZNATA CRKVA OBEZBEĐUJE POROŠENKU DRUGI MANDAT: Sve jasnije zašto je ukrajinski predsednik tražio nezavisnost UPC
Foto: AP / Lefteris Pitarakis

igra

NEPRIZNATA CRKVA OBEZBEĐUJE POROŠENKU DRUGI MANDAT: Sve jasnije zašto je ukrajinski predsednik tražio nezavisnost UPC

Planeta -

Vaseljenski patrijarh Vartolomej danas je ukrajinskom mitropolitu Epifaniju u Istanbulu, nakon liturgije u Katedrali Sv. Đorđa, predao Tomos, dekret o autokefalnosti kojim se novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine dodeljuje nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu, a to bi značajno moglo da poveća šanse za reizbor ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku.

On je prisustvovao ovoj simboličnoj ceremoniji i nakon nje se obratio uživo na ukrajinskoj televiziji.

"Bog je čuo naše molitve. Tomos za Ukrajinu zapravo je još jedan čin proglašenja nezavisnosti zemlje", poručio je Porošenko, poredeći ovakav razvoj događaja s ukrajinskim referendumom za nezavisnost od Sovjetskog saveza iz 1991. godine.

Rojters podseća da je prozapadno orijentisani Porošenko žestoko lobirao za stvaranje nove ukrajinske crkve. Agencija navodi da Porošenka očekuje tesna trka na predsedničkim izborima u martu ove godine i ocenjuje da bi ovo moglo da ga pogura u kampanji.

AP prenosi da je Vaseljenski patrijarh Vartolomej, prvi među jednakima među pravoslavnim poglavarima koji je juče potpisao Tomos, objavio da je

Pravoslavna crkva Ukrajine postala 15. samostalna i kazao da su Ukrajinci vekovima "žudeli za crkvenom nezavisnošću" i da nikada nisu prihvatili da budu deo ruske crkve.

Navodi se da je ukrajinski mitropolit Epifanije, zahvaljujući se patrijarhu, rekao da je "stara nepravda eliminisana zahvaljujući Njegovoj svetosti i Svetom sinodu Majke crkve".

AP podseća da je, nakon što je Vartolomej u oktobru proššle godine odlučio da ukrajinskoj crkvi dodeli nezavisnost, Ruska pravoslavna crkva zaošštrila odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track