RASKOLNIČKA UKRAJINSKA CRKVA KRIJE TOMOS:  Niko ne zna gde je dokument kojim joj je dodeljena autokefalnost
arhivska fotografija, Foto: EPA

sumnjivo

RASKOLNIČKA UKRAJINSKA CRKVA KRIJE TOMOS: Niko ne zna gde je dokument kojim joj je dodeljena autokefalnost

Planeta -

Tomos o autokefalnosti "nove crkve“ Ukrajine su uzeli iz manastira Svete Sofije u Kijevu, gde se ona sada nalazi nije poznato, javila je ukrajinska televizija Direktna.

"Ovde (u Trapeznoj crkvi manastira Svete Sofije u Kijevu) već nema tomosa. Uzeli su ga predstavnici sveštenstva i gde se on sada nalazi — radnici muzeja ne znaju. Postoje informacije da će tomos uskoro biti poslat u Istanbul na nekoliko dana, jer će tamo biti održana sednica Svetog sinoda i svih 11 članova treba da potpiše ovaj dokument i stavi potpis. Ova procedura će trajati nekoliko dana, nakon čega će tomos biti vraćen u Ukrajinu", saopštio je reporter televiziji.

Ranije je rukovodilac departmana za poslove religije i kulture Andrej Juraš na liturgiji u Kijevu saopštio da takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine mora da vrati tomos o autokefalnosti Vaseljenskoj patrijaršiji.

Nakon "ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Ruska pravoslavna crkva nazvala je kanonsko značenje "sabora“ u Kijevu ništavnim, a mogućnost priznavanja Epifanija jedva izvodljivim zadatkom.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track