Putin nepristojno kasnio na sastanak s Janukovičem

bruka

Putin nepristojno kasnio na sastanak s Janukovičem

Planeta -
Ruski predsednik je stigao par sati kasnije, a umesto da se odmah sastane sa svojim domaćinom, najpre se susreo sa članovima ruskog moto-kluba "Noćni vukovi"

KIJEV - Poseta Vladimira Putina Ukrajini umesto da ojača veze dve zemlje, imala je, kako se čini, suprotan efekat, budući da je mnoge uvredililo to što je ruski predsednik čak četiri sata kasnio na sastanak sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem.

Putin je juče u Jalti na Krimu razgovarao sa Janukovičem o saradnji dve zemlje, naročito u vojnoj i energetskoj sferi, kao i o statusu ruskog jezika u Ukrajini. Ruski predsednik je stigao par sati kasnije, a umesto da se odmah sastane sa svojim domaćinom, najpre se susreo sa članovima ruskog moto-kluba "Noćni vukovi", čija je okupljanja i ranije posećivao. Nakon što se ispričao sa svojim prijateljima motoristima, među kojima je, kako navodi agencija Frans pres, bio i legendarni ruski bajker poznat pod nadimkom "Hirurg", Putin je konačno otišao da se sastane sa Janukovičem.

"Predsednik Putin je premašio sve granice kašnjenja. Otišao je da se sastane sa motoristima i njihovim prijateljima i tako pokazao koji su njegovi prioriteti u Ukrajini", napisao je na svojoj Fejsbuk stranici ministar za vanredne situacije Viktor Baloga.

Baloga je poručio Kremlju da "promeni muziku", pošto Putin, i nakon kašnjenja, nije ponudio nikakve ustupke Ukrajini u sporu oko gasa. Bivši šef ukrajinske diplomatije Vladimir Ogrizko smatra da ovakvo ponašanje ruskog predsednika predstavlja "diplomatski šamar i nepristojnost", dok jedan od vodećih komentatora Vitalij Portnikov ističe da je cilj ovakvog postupka bio da se ponizi Janukovič i nezavistnost Ukrajine. Ovo je bila prva poseta Putina Ukrajini od kada se vratio na mesto predsednika u maju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track