GOLIM GRUDIMA NA KONZULAT SAUDIJSKE ARABIJE: Žene u Sidneju traže da Australija što pre primi odbeglu saudijsku tinejdžerku Rahaf (VIDEO)
Foto: EPA, Printscreen RT

PROTEST

GOLIM GRUDIMA NA KONZULAT SAUDIJSKE ARABIJE: Žene u Sidneju traže da Australija što pre primi odbeglu saudijsku tinejdžerku Rahaf (VIDEO)

Planeta -

SIDNEJ - Četiri žene, koje sebe nazivaju Tajno sestristvo, protestovale su u Sidneju u toplesu u znak podrške Saudijki Rahaf Muhamed al Kunun (18) u trenutku dok Australija počinje da razmatra njen zahtev za prebavilašte u toj zemlji kao izbeglice.

One su protestovale pred sudijskim konzulatom i pozvale Australiju da što pre odobri prebivalište odbegloj saudijskoj tinejdžerki.

Rahaf al Kunun, koja je pobegla od porodice i zabarikadirala se u jednom hotelu u Bangkoku, dobila je juče status izbeglice od Ujedinjenih nacija, a njen slučaj je preuzela Australija.

Ta tinejdžerka je u subotu, 5. januara, objavila svoj slučaj na Tviteru i uspela da alarmira celu međunarodnu javnost. Zahvaljujući brzoj reakciji tviteraša, koji su njene objave proširili i po toj i po ostalim društvenim mrežama, mnoštvo ljudi širom sveta alarmiralo je svoje vlade da pomognu Rahaf, koja je pobegla od porodice u strahu za svoj život. U ponedeljak su reagovale UN i poslale svoje ljude da razgovaraju s devojkom, a onda je sve krenulo nabolje.

Osnivač australijskoj Tajnog sestrinstva Džeki Lav izjavila je da su one odlučile da se pojave u toplesu jer veruju da žene treba da imaju pravo da izraze sebe slobodno i bezbedno i da bi poslale poruku Rahaf da je takva sloboda moguća u Australiji. Tajno sestrinstvo je osnovalo i GoFundMe račun, na kojem je već sakupljeno 2.290 dolara za Al-Kunun.

Australijska ministarka inostranih poslova Mariz Pejn izjavila je danas da nema vremenskog roka za procenu Rahafinog slučaja.

"Posle preporuka UNHCR, Australija sada prolazi kroz korake koje moramo da uradimo u vezi sa procesom procene i kada bude sve kompletirano, imaćemo objavu", rekla je Pejnova, koja je danas stigla u Tajland baš zbog slučaja Rahaf al Kunun.

A Rahaf već uživa u novostečenoj slobodi da može da se ošiša kako je volja!

"Sada mogu da radim šta hoću", odgovorila je jednoj tviterašici koja joj je poručila

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Printscreen RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track