Najnovije vesti

AMERIKANCIMA SE NE IDE IZ SIRIJE: Tramp povlači vojsku, ali je spreman da je ekspresno vrati
Foto: EPA

obrt

AMERIKANCIMA SE NE IDE IZ SIRIJE: Tramp povlači vojsku, ali je spreman da je ekspresno vrati

Planeta

Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da je predsednik SAD Donald Tramp voljan da ponovo preduzme akcije u Siriji. Ta odluka dolazi u vreme kada SAD pripremaju svoje trupe za povlačenje, za koje Pompeo kaže da će se nastaviti uprkos kritikama.

Pompeo je dodao da će Sjedinjene Američke Države povući svoje trupe iz Sirije, kao i da nastavljaju da završavaju borbu protiv terorista Islamske države.

On smatra da je Amerika „sila dobra“ na Bliskom istoku i da, kada se Amerika povuče, sledi haos.

 

„Pretnja od radikalnog islamskog terorizma je stvarna. DAEŠ nastavlja, mi se borimo protiv njih u mnogim delovima zemlje. Naša posvećenost nastavku sprečavanja rasta ID je stvarna. Nastavićemo to. Uradićemo to, na neki način, na jednom određenom mestu — u Siriji — drugačije. Sjedinjene Američke Države, predsednik (Donald) Tramp, doneli su odluku da se trupe povuku. Učinićemo to“, rekao je Pompeo na konferenciji za medije u Egiptu.

On je naglasio da će SAD nastaviti da vrše vazdušne napade na Bliskom istoku kako se pojave nove mete. „Naši vazdušni napadi nastaviće se sa pojavom meta“, rekao je Pompeo. On je dodao da će Vašington ostati stabilan partner na Bliskom istoku.

 

Mediji su u decembru javili da je Tramp naredio Pentagonu da razvije plan za povlačenje oko polovine od 14.000 američkih vojnika iz Avganistana, što se poklopilo sa predsednikovom najavom da će 2.000 američkih vojnika napustiti Siriju.

 

Prema podacima američkih zvaničnika, povlačenje američkih trupa trajaće između 60 i 100 dana.

 

Međutim, nekoliko američkih zvaničnika kritikovalo je Trampovu odluku o povlačenju trupa iz Sirije što je rezultiralo sa dve ostavke — američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji je objavio da se njegovo gledište više ne poklapa sa Trampovim, i Breta Makgurka, specijalnog izaslanika predsednika za američku koaliciju u Siriji.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...