BLOKADA VLADE GURA AMERIKU U NEPOZNATO: Nema ko da kontroliše privredu SAD! (VIDEO)
Foto: Profimedia

statistika

BLOKADA VLADE GURA AMERIKU U NEPOZNATO: Nema ko da kontroliše privredu SAD! (VIDEO)

Planeta -

Delimična blokada američke vlade počela je da otežava procenu "zdravlja" najveće svetske ekonomije, usled odlaganja objave ili manjkavost ključnih izveštaja o privrednom rastu, potrošnji i zapošljavanju što daje krivu sliku o stanju privrede.

Primera radi, vladini podaci o stanogradnji i maloprodaji neće biti objavljeni sledeće nedelje jer su službenici koji rade na tim izveštajima na neplaćenom odsustvu. Pored toga, naredni izveštaj o rastu celokupne ekonomije, koji treba da bude predstavljen javnosti 30. januara, neće biti objavljen ukoliko se nastavi blokada vlade, prenosi agencija AP.

Čak i ako vlada u Vašingtonu do tada u potpunosti obnovi rad, federalni službenici verovatno neće imati dovoljno vremena za izradu neophodnog izveštaja o nacionalnom bruto domaćem proizvodu. Međutim, nisu sve državne agencije zatvorene. Kongres je prošle godine odobrio sredstva za finansiranje američkog Ministarstva rada, tako da će naredni mesečni izveštaj o zapošljavanju biti objavljen 1. februara, kao što je i planirano.

Iako američka ekonomija beleži dobre pokazatelje u većini oblasti, primetan je rast strahovanja od usporavanja ili čak zastoja rasta u narednim mesecima. Trgovinski rat između SAD i Kine, koji je prikočio globalni rast, verovatno će usporiti poslovne investicije, a procenjuje se i da će izbledeti pozitivni efekti rezanja poreza u SAD.

I troškovi zaduživanja su porasli otkako je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) četiri puta prošle godine povećala kamatne stope na kratkoročne pozajmice. Akcije na Volstritu su, pre ovonedeljnog oporavka, izgubile oko 16 odsto vrednosti u odnosu na najviši nivo zabeležen 2. oktobra.

Iako će neki ekonomski izveštaji biti objavljeni po rasporedu, oni će verovatno dati deformisanu sliku zbog blokade. Na primer, izveštaj o zapošljavanju u januaru mogao bi da pokaže veštački visoku stopu nezaposlenosti i nisku stopu zaposlenosti.

Razlog za to je što će 380.000 federalnih službenika koji trenutno ne rade zbog blokade, ali koji će se vratiti na posao kad ona bude završena, biti svrstani u kategoriju nezaposlenih lica u januaru.

"U tom slučaju, to će dovesti do povećanja stope nezaposlenosti za 0,2 procentna poena u januaru", procenjuje Ben Herzon, ekonomista kompanije "Makroekonomiks advajzers".

Ako svi federalni službenici na kraju dobiju zaostalu platu, kao što se to događalo ranije po završetku blokada, onda će izveštaj o januarskim poslovima biti revidiran kako bi se uvrstilo tih 380.000 radnih mesta, prema podacima američkog Zavoda za statistiku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja