ALOHA PREDSEDNICE! Havajka udara na Trampa 2020: Prva kongresmenka sa ostrva ima impresivan dosije! Borila se na Bliskom istoku i LIČNO UPOZNALA ASADA! (VIDEO)
Foto: AP

juriš

ALOHA PREDSEDNICE! Havajka udara na Trampa 2020: Prva kongresmenka sa ostrva ima impresivan dosije! Borila se na Bliskom istoku i LIČNO UPOZNALA ASADA! (VIDEO)

Planeta -

Kongresmenka sa Havaja najavila je da će se kandidovati za predsednika SAD 2020. godine i u tome će imatu puno konkurencije u samoj Demokratskoj stranci.

Talsi Gabard, veteran rata u Iraku koja je ušla istoriju 2012. godine kao prvi hindu žena koji je izabran za Kongres SAD, smatra se "zvezdom u usponu" unutar Demokratske stranke.

37-godišnja kongresmenka rođena je u Američkoj Samoi, ali se njena porodica preselila na Havaje kada je imala dve godine. Ona je prvi član Kongresa koji je rođen na Havajima.

U 21-oj godini, Gabardova je postala najmlađa osoba izabrana u Havajsku državnu upravu, deceniju pre nego što je izabrana u Kongres gde predstavlja drugu kongresnu oblast Havaja.

foto: AP

Kongresmenka je takođe služila u medicinskoj jedinici Nacionalne garde Havaja i dva puta je bila raspoređena na Bliskom istoku.

Gabardova je bila jedna od najistaknutijih političara koji su podržali Bernija Sandersa umesto Hilari Klinton 2016. godine. Ona je dala ostavku na mesto potpredsednice Demokratskog nacionalnog komiteta da izrazi svoju podršku.

Podrška kongresmenke Sandersu je isplatila dividende dve godine kasnije, kada je njena ponovna izborna ponuda podržana od strane naše revolucije, političke organizacije koju su pokrenuli pristalice Sandersove kampanje.

foto: AP

Upitana prošle godine da li će i dalje razmišljati o tome da li će se Sanders kandidovati, Gabardova kaže da joj je Sanders prijatelj i da ne zna kakvi su mu planovi.

"Razmišljam o tome kako mogu najbolje da budem na usluzi i na osnovu toga donosim svoju odluku", rekla je ona.

U 2016. godini, ona je kritikovana od strane Demokrata kada se srela sa Donaldom Trampom tokom njegove predsedničke trke, a kasnije kada je otišla na tajno putovanje u Siriju i sastala se s predsednikom Bašar al-Asadom.

Pitala ga je da li je odgovoran za hemijski napad na civile u kome je ubijeno desetine ljudi i koji su bili motiv za SAD da napadnu Siriju.

Ona je raskinula sa većinom demokrata prihvatajući upotrebu izraza "radikalni islam" i pridružila se republikancima u kritikama Hilari Klinton i Baraka Obame zbog toga što nisu koristili tu frazu.

Bila je među malobrojnim demokratama koji su glasali za dodatna ograničenja za izbeglice koje ulaze u SAD iz Sirije i Iraka.

Gabardova je za CNN rekla u intervjuu koji je objavljen u subotu uveče da će ona ranije objaviti svoju predsedničku kandidaturu sledeće nedelje.

"Ima mnogo razloga da donesem ovu odluku", rekla je ona. "Postoji mnogo izazova s kojima se američki narod suočava i koje me brinu i želim da pomognem da se reše".

Kurir.rs/Independent

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track