Najnovije vesti

RUSI DOVELI DO SAVRŠENSTVA SVOJ BORBENI AVION: Suhoj dobio specijalni premaz, a njegov glavni cilj je da LOVI I UNIŠTAVA NAJBOLJE AMERIČKE LOVCE! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

ATELT ILI NEŠTO JOŠ OPASNIJE

RUSI DOVELI DO SAVRŠENSTVA SVOJ BORBENI AVION: Suhoj dobio specijalni premaz, a njegov glavni cilj je da LOVI I UNIŠTAVA NAJBOLJE AMERIČKE LOVCE! (VIDEO)

Planeta

Ruski mediji su preneli u petak da je vojska značajno unapredila svoj borbeni avion "Su-57", dok američki pišu da je sada glavni cilj ovog aviona da uništi američke lovce.

Kako prenosi Tass, ovaj avion je sada "više stelt" jer mu je dodat poseban sloj na kokpit, a slične prepravke su urađene i na "Tu-160 "nuklearnom bombarderu. Ruska državna korporacija "Rostec" koja proizvodi ove avione, rekla je ruskim medijima da novi premaz "udvostručava apsorpciju radarskih talasa" i čini da avioni budu za 30 odsto manje vidljivi na radarima.

Navedeno je da su ruski "Su-30", "Su-34", "Su-35" i "MiG-29K" već tu imaju nadogradnju. Međutim, nijedan od tih aviona, uključujući i Su-57, koji Rusija eksplicitno navodi kao stelt borbeni avion, američki strulnjaci za sada ne smatraju pravim stelt avionima.

Dok ruski borci "suhoji" imaju zavidnu sposobnost manevrisanja i ozbiljne borbene sposobnosti, samo su SAD i Kina proizvele istinske stelt avione.

Naučnik koji je radio na američkim stelt avionima je pregledao slike Su-57 i zaključio je u intervjuu za Business Insider da je Rusija nije zapravo ni pokušala da avion učini nevidljivim za radar.

Materijali koji apsorbuju radarske talase su korišćeni za prikrivanje borbenih aviona od Drugog svetskog rata i imaju neku korisnost, ali će malo učiniti da se sakriju ruski avioni koji moraju da nose oriužje spolja. Drugi stručnjaci su za Business Insider rekli da je najveća misija Su-57 da lovi i uništava američke letelice poput F-22 ili F-35.

Oni kažu da ovaj avion nije dizajniran tako da bude stelt, već da on ima brojne radare, među kojima i infracrvene, kojima treba da lovi neprijateljske letelice.

Bočni radari na Su-57 dopuštaju mu taktiku nazvanu "zračenje" koja može da prevari radare na američkim avionima. "Zračenje" podrazumeva letenje vertikalno u odnosu radare neprijateljskih aviona, pa tako oni taj avion ne vide kao metu.

Bilo koji borac može da "zrači" leteći bočno, ali Su-57, sa bočno postavljenim radarima, zapravo može da usmerava rakete i ubija iz tog pravca. TASS, ruska državna medijska kuća, opisala je Su-57 kao "borbeni avion sa više uloga, koji je dizajniran da uništi sve vrste vazdušnih ciljeva na dugim i kratkim dometima i pogodi neprijateljske zemaljske i mornaričke ciljeve, dok prevazilazi sposobnosti njihove vazdušne odbrane".

Kurir.rs/Biznis insajder

Foto printscreen YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...