Nemačka vlada brani pravo na obrezivanje muslimanima i Jevrejima
Foto: REUTERS

Nemačka vlada brani pravo na obrezivanje muslimanima i Jevrejima

Planeta -
Federalnoj vladi je apsolutno jasno da mi želimo da Jevreji i muslimani imaju svoj verski život u Nemačkoj, kaže Merkelova

BERLIN - Nemačka vlada saopštila je danas da će zaštititi pravo muslimana i Jevreja u toj zemlji da obrezuju mušku decu, reagujući na odluku jednog suda u Kelnu koji je taj verski običaj proglasio krivičnim delom.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Stefen Zajbert izjavio je novinarima da je vlada u Berlinu zabrinuta zbog prošlomesečne presude regionalnog suda u Kelnu, koji je odlučivao o tužbi protiv jednog doktora koji je obrezao četvorogodišnjeg muslimanskog dečaka u skladu sa željama njegovih roditelja, preneo je AFP. "Federalnoj vladi je apsolutno jasno da mi želimo da Jevreji i muslimani imaju svoj verski život u Nemačkoj. Obrezivanje koje se izvede na odgovoran način ne sme da bude progonjeno u ovoj državi", rekao je Zajbert.

On je kazao da je "hitno neophodno ustanoviti zakonsku sigurnost" u vezi s tim pitanjem, odnosno najavio da će savetnici predsednice vlade sada razgovarati sa relevantnim ministarstvima o načinima da se taj starinski običaj postavi na čvrste zakonske temelje u Nemačkoj. Predstavnica za štampu Ministarstva pravde rekla je da se razmatraju tri opcije da se zaštiti pravo na obrezivanje iz verskih razloga.

Sud u Kelnu je presudio da obrezivanje muškaraca iz verskih razloga predstavlja ozbiljno nanošenje telesnog bola, što je podložno krivičnom gonjenju. Tužilaštvo u tom nemačkom gradu podiglo je optužnicu protiv nemačkog doktora koji je obrezao muslimanskog dečaka, kada je dete, nekoliko dana posle operacije, počelo da krvari. Sud je kasnije oslobodio doktora optužbi, ali i presudio da je "pravo deteta na očuvanje sopstvenog fizičkog integriteta" iznad prava njegovih roditelja da poštuju verske običaje.

Nemačke diplomate priznali su da je ta presuda nanela ogromnu štetu ugledu države u svetu, a muslimanske i jevrejske organizacije u Evropi su, kritikujući presudu, pozvale parlament da donese zakon kojim će zaštiti pravo na obrezivanje u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track