PREMINUO IZBODENI GRADONAČELNIK U POLJSKOJ: Adamovič nije izdržao i pored ogromnog napora lekara! Građani davali krv, biskup se molio za njega, ali nije pomoglo!
Foto: EPA / Roman Jocher

užas u gdanjsku

PREMINUO IZBODENI GRADONAČELNIK U POLJSKOJ: Adamovič nije izdržao i pored ogromnog napora lekara! Građani davali krv, biskup se molio za njega, ali nije pomoglo!

Planeta -

Pavel Adamovič, gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, preminuo je danas nakon što je u nedelju uveče izboden nožem dok je stajao na bini tokom velikog dobrotvornog skupa, saopštio je poljski ministar zdravlja.

"Nismo mogli da se izborimo", rekao je ministar lokalnim medijima, prenosi Rojters.

Gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, Pavel Adamovič, koji je sinoć izboden nožem u predelu srca i stomaka dok je stajao na bini, bio je u kritičnom stanju nakon petosatne operacije, a u Gdanjsku je za njega bila organizovana akcija prikupljanja krvi.

Jedan od hirurga je rekao da je Adamovič imao "kritične rane u predelu srca, dijafragme i unutrašnjih organa". Gdanjski biskup, koji je bio u bolnici tokom operacije gradonačelnika, rekao je da se moli za "čudo".

foto: EPA / Grzegorz Mehring / Gdansk.pl

Adamovič (53) je bio gradonačelnik Gdanjska, baltičkog lučkog grada od 1998. godine. Bio je član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valese tokom 1980-ih.

Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisan kandidat. Kao gradonačelnik, bio je progresivan glas koji podržava prava LGBT zajednice i toleranciju prema manjinama.

foto: AP / Krzysztof Mystkowski / KFP

Poljsko tužilaštvo saopštilo je danas da je pokrenuta istraga protiv muškarca koji je optužen da je izbo gradonačelnika Gdanjska, a osumnjičeni će biti ispitan i podvrgnut psihijatrijskom pregledu.

Više poljskih medija izvestilo je sinoć da je muškarac koji je napao Adamoviča uzviknuo da se zove Stefan i da je bio u zatvoru iako je bio nedužan.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA Roman Jocher

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track