KINA GRADI MEGABRANU OD 240 METARA: Premeštaju hiljade ljudi, prave novo jezero i iskeširaće MILIJARDE DOLARA
ilustracija, Foto: Profimedia

INFRASTRUKTURA

KINA GRADI MEGABRANU OD 240 METARA: Premeštaju hiljade ljudi, prave novo jezero i iskeširaće MILIJARDE DOLARA

Planeta -

Kina je odobrila izgradnju jedne od najviših brana u zemlji, visoke 239 metara, u gornjem delu svoje najduže reke, Jangce, saopštila je danas državna agencija za planiranje.

Hidroenergija je čist i obnovljiv izvor energije, ali je ovaj veliki građevinski poduhvat na jugozapadu Kine naišao na kritike zbog, kako prenosi Rojters, narušavanja krhkog ekosistema i neadekvatnog obeštećenja više hiljada ljudi koji gube svoje domove.

"Velika pažnja mora biti posvećena zaštiti životne sredine i raseljavanju tokom izgradnje", navelo je u saopštenju državni planer, Nacionalna komisija za razvoj i reforme.

Veštačko jezero hidroenergetskog projekta "Lava" će potopiti 31 kvadratni kilometar šume i poljoprivrednog zemljišta u rukavcu Jangcea, Đinšua, na granici izmedu Sečuana i Tibeta.

Projektom je predviđeno da se postrojenje na kraju sastoji od četiri turbine ukupnog kapaciteta od 2.000 megavata (dva gigavata).

Državni energetski gigant Huadijan Grupa će imati udeo od 48 odsto u projektu, a ostatak će pripasti lokalnim firmama.

Ukupna planirana investicija od 30,97 milijardi juana (4,59 milijardi dolara) obuhvatiće i 2,19 milijardi juana za pokrivanje troškova preseljenja i isplate naknade ljudima koji će biti raseljeni zbog izgradnje.

Poslenici iz energetske industrije kažu da su velike brane najefikasniji način da se električna energija dovede do udaljenih i nerazvijenih regiona, a Kina je obećala da će poboljšati plan kompenzacija za raseljene stanovnike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track