NOĆ KRVAVOG MESECA: Večeras će mnogi koji pogledaju u nebo videti REDAK fenomen, za koji se vezuju mnoga proročanstva, a evo kada i kako ga možete videti iz Srbije (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

NOĆ KRVAVOG MESECA: Večeras će mnogi koji pogledaju u nebo videti REDAK fenomen, za koji se vezuju mnoga proročanstva, a evo kada i kako ga možete videti iz Srbije (VIDEO)

Planeta -

U Severnoj i Južnoj Americi, kao i u delovima Evrope, večeras će moći da se posmatra pomračenje super Meseca.

Ovo je jedino pomračenje u toku ove i sledeće godine, a Mesec će biti bliži Zemlji i izgledaće veće i svetlije, prenosi AP.

Pomračenje počinje u večeras ili u ponedeljak ujutru, zavisno od lokacije i trajaće sat vremena.

Mesec će poprimiti crvenkastu boju zbog Zemljine senke.

Senka Zemlje će u potpunosti prekriti Meseci tokom 62 minuta, naveli su naučnici i dodali da ukoliko bude vedro nebo fenomen će biti vidljiv u Severnoj i Južnoj Americi, ali i na Grenlandu, Islandu, u Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu i na obalama Francuske i Španije.

Pomračenje Meseca, koje se događa samo 28 puta u jednom veku, mnogi teoretičari zavere vide kao znak upozorenja biblijskog proročanstva koje se ostvaruje.

Džon Hagi, američki sveštenik, u svojoj apokaliptičnoj knjizi "Četiri krvava Meseca: nešto će se promeniti" sugeriše da je ova pojava ispunjene proročanstva opisanog u svetoj knjizi.

Hagi je napisao da se ovaj fenomen tokom potpunog pomračenja pominje u knjizi proroka Joela 2:31: "Sunce će se pretvoriti u tamu, a Mesec u krv, pre nego što veliki i užasan Gospodnji dan dođe".

Kako pratiti?

U toku noći doći će do potpunog pomračenja Meseca, koje će, ukoliko bude vedro, iz Srbije moći da se prati pre izlaska Sunca na zapadnom delu neba. Mesec, Zemlja i Sunce biće u jednoj ravni kada se očekuje potpuno pomračenje Meseca, jedino u ovoj, ali i narednoj godini.

Ova pojava trajaće od 4:34, sve do zalaska Meseca ispod horizonta (u Beogradu u 7:17), saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Pomračenje Meseca može se pratiti golim okom, dvogledom i manjim teleskopima.

Kurir.rs/Agencije

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track