CIPRAS REŠIO SVE DA OBJASNI U VIDEO-PORUCI: Saznajte sve o Prespanskom sporazumu! Vreme je da se sazna istina! (VIDEO)
Foto: EPA / Maxim Shemetov

objavio na Fejsbuku

CIPRAS REŠIO SVE DA OBJASNI U VIDEO-PORUCI: Saznajte sve o Prespanskom sporazumu! Vreme je da se sazna istina! (VIDEO)

Planeta -

Grčki premijer Aleksis Cipras objavio je danas video-poruku upućenu građanima, u kojoj ističe da je došlo vreme da se iznesu činjenice o Prespanskom sporazumu s Makedonijom i da se "sazna istina".

"Prespanskim sporazumom štitimo našu (pokrajinu) Makedoniju. Prevazilazimo strah i inerciju samopouzdanjem i otvaramo put miru i privrednom rastu",

navodi Cipras u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku, pod naslovom "Istina o Prespanskom sporazumu".

Taj sporazum je, naglašava Cipras, "kamen temeljac balkanskog regiona prijateljstva, saradnje i bratstva naroda", prenosi ANA.

"Naši susedi razlikuju svoj identitet, priznajući da je njihov jezik slovenski i da im kultura ni na koji način nije vezana za drevno grčko nasleđe. Kroz Prespanski sporazum priznajemo državljanstvo, a ne etničke grupe. Neće biti iredentističkih aluzija u njihovim udžbenicima. Oni menjaju nazive spomenika, infrastrukture i javnih prostora", rekao je Cipras.

foto: EPA / Nake Batev

Video-poruka, 107 minuta duga, obuhvata i snimke sa potpisivanja sporazuma između Grčke i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije 17. juna 2018, kao i izvode iz nedavnog premijerovog govora u atinskoj koncertnoj dvorani o tom sporazumu.

Sporazum predviđa novo ime severnog grčkog suseda, Republika Severna Makedonija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA Maxim Shemetov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track