ASAD RAZLJUTIO EVROPSKE DIPLOMATE: Više im ne daje specijalne vize za ulazak u Siriju
Foto: Profimedia

moraju da podnose zahteve za jednokratne vize

ASAD RAZLJUTIO EVROPSKE DIPLOMATE: Više im ne daje specijalne vize za ulazak u Siriju

Planeta -

Sirijski predsednik Bašar al Asad uskratio je specijalne vize diplomatama i zvaničnicima Evropske unije koji redovno putuju na relaciji Bejrut-Damask, saopštili su danas neimenovani zvaničnici EU.

Mediji prenose time komplikuju napori za raspoređivanje humanitarne pomoći.

Otkako je građanski rat izbio u Siriji, EU je koristila prestonicu Libana, Bejrut, najbliži veliki grad, kao svoje diplomatsko uporište pošto je zatvorila većinu svojih predstavništava u Damasku protestujući protiv, kako je opisala, brutalnog Asadovog napada na opoziciju.

Međutim, specijalna dozvola korišćenja sirijskih viza koje omogućavaju višestruki ulazak u Damask, ukinuta je početkom januara bez objašnjenja sirijske vlade, navele su neimenovane diplomate EU.

Damask
Damaskfoto: EPA / Youssef Badawi

To znači da će zvaničnici morati da podnose zahteve za jednokratne vize svaki put kada bude bilo potrebno da putuju tamo.

Diplomate su navele da veruju da je to pokušaj primoravanja evropskih vlada i evropskog bloka da se ponovo otvore ambasade koje su nekada postojale u Damasku, pošto sirijska vojska koja uživa podršku ruskih i iranskih snaga, ponovo uspostavlja kontrolu nad većim delom države.

"To je ozbiljan problem za humanitarnu pomoć (koju dostavlja) EU. Ovo je potez koji pogađa diplomate i zaposlene u ambasadama vlada Evrope i institucije EU", kazao je jedan od diplomata.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo dostupno za komentar.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track