IRAN: Podržavamo Madura i osuđujemo nelegalnu američku intervenciju u Venecueli
Foto: Profimedia

PODRŠKA LEGITIMNIM VLASTIMA

IRAN: Podržavamo Madura i osuđujemo nelegalnu američku intervenciju u Venecueli

Planeta -

TEHERAN - Iran je danas objavio da podržava predsednika Venecuele Nikolasa Madura i optužio venecuelansku opoziciju za državni udar i pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je novinarima da Iran "podržava vladu i narod Venecuele protiv bilo kakvog oblika strane intervencije i bilo koje nelegitimne i nelegalne akcije kao što je pokušaj državnog udara".

Gasemi je osudio, kako je rekao, otvorenu i nelegalnu intervenciju SAD u Venecueli i dodao da se nada da će narod Venecuele prevazići političke probleme na miran i zakonit način.

Na jučerašnjim demonstracijama širom Venecuele ponovo su izbili sukobi sa snagama bezbednosti, a najmanje sedam osoba je poginulo. Tokom jučerašnjeg protesta, predsednik Kongresa Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova "diktatura".

SAD, Kanada i mnoge latinoameričke zemlje odmah su podržale Gvaida.

Maduro je potom objavio prekid diplomatskih odnosa sa SAD i naredio američkim diplomatskim predstavnicima da u roku od 72 sata napuste Venecuelu. Vašington je saopštio da će ignorisati tu naredbu.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track