Najnovije vesti

KONTROVERZNI SAUDIJSKI PRINC SE NAORUŽAVA?  Satelitski snimci blizu Rijada otkrili nešto ZABRINJAVAJUĆE (FOTO)
Foto: EPA

EVO ŠTA SE VIDI

KONTROVERZNI SAUDIJSKI PRINC SE NAORUŽAVA? Satelitski snimci blizu Rijada otkrili nešto ZABRINJAVAJUĆE (FOTO)

Planeta

Vojne baze koje se nalaze duboko u Saudijskoj Arabiji najverovatnije služe za testiranje i proizvodnju balističkih raketa, ocenili su britanski i američki stručnjaci na osnovu satelitskih snimaka.

Saradnik Instituta za međunarodne studije Midlberi u Montereju Džefri Luis kaže da je ulaganje u rakete najčešće povezano sa interesovanjem u nuklearno naoružanje.

"Bio bih malo zabrinut ako bi smo potcenili ambicije Saudijaca na ovom polju", rekao je Luis nakon detaljne analize satelitskih snimaka.

Snimci su najpre objavljeni u Vašington postu, i prikazuju objekat u gradu Dauadmi, oko 230 kilometara od Rijada, koji je dovoljno velik za izgradnju i punjenje balističkih raketa.

Na snimku se vidi i štand raketnog motora u uglu objekta na kojem je raketa postavljena na svoju stranu i testirana na mestu, a kako kažu stručnjaci takva testiranja su ključna za zemlje koje pokušavaju da proizvedu rakete.

Prema rečima Luisa, saudijski štand veoma je sličan dizajnu koji koristi Kina, mada je manji, i dodao da podrška Kine nije iznenađujuća, jer je nedavno Kina prodala vojne dronove Saudijskoj Arabiji i drugim bliskoistočnim zemljama.

Sumnje da Saudijska Arabija pravi takav raketni program dodatno je podgrejao princ Muhamed bin Salman koji je kazao da ta zemlja neće oklevati da proizvede nuklearno oružje ukoliko Iran to učini.

Takav program dodatno bi mogao i da zaoštri odnose Saudijske Arabije sa SAD, budući da su već poremećeni nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...