POLJSKI PREMIJER SE ŽALI: Pokušavamo da sprečimo gradnju Severnog toka 2, ali teško nam je protiv Rusije i Nemačke
Foto: EPA

OPSTRUKCIJA

POLJSKI PREMIJER SE ŽALI: Pokušavamo da sprečimo gradnju Severnog toka 2, ali teško nam je protiv Rusije i Nemačke

Planeta -

VARŠAVA - Zaustavljanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 nije jednostavno s obzirom da taj projekat sprovode Rusija i Nemačka, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki.

"Treba biti iskren: dve jake države - Rusija, koja je svetska sila, Nemačka, koja je četvrta svetska ekonomija, odlučile su da izgrade gasovod", rekao je Moravijecki u intervjuu za sajt Interija.

On je kazao da poljska strana veruje da je taj projekat u suprotnosti sa evropskim normama, kao i da su Poljskoj potrebni saveznici koji bi jasno izneli ovo pitanje.

foto: Printscreen YouTube/DW

"Već nekoliko godina pokušavamo da delujemo na način da i drugi kritikuju ovaj gasovod. Međutim, dozvolite mi da se vratim na prvu misao - to su dve najjače države. Nije jednostavno sprečiti ih od bilo čega", rekao je Moravijecki.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dve linije gasovoda kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godiđnje, koji bi išao od Rusije krot Baltičko more do Nemačke. Gasovod bi trebalo da zaobiđe tranzitne države Ukrajinu, Belorusiju, Poljsku i druge istočnoevropske i baltičke zemlje.

Cena izgradnje gasovoda procenjena je na 9,5 milijardi evra, a pokretanje gasovoda očekuje se do kraja 2019. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track